AMD a THG: Kauza hořící Athlon

Vzpomínáte na video hořícího procesoru AMD Athlon s jádrem Palomino, které se objevilo na serveru Tom`s Hardware Guide? Tento celkem nevinný test způsobil obrovský rozruch. Určitě o mnoho větší než si autoři představovali. A jak to nakonec skončilo? Zažaluje firma AMD server Toma Pabsta za poškození jména? Jak to teda vlastně je s teplotním čidlem AMD Athlonů doopravdy? Vše a ještě více se dozvíte v tomto článku.
Kapitoly článku

Firma AMD udělala velmi zajímavý krok - pozvala redaktory serveru Tom`s Hardware Guide na exkurzi do své laboratoře. Tady čekal Athlon XP na desce Gigabyte GA-7DX (ta má podle výrobce plně podporovat všechny "fíčurky" Athlonu XP, potažmo Palomina). Před očima redaktorů byl za chodu počítače odejmut chladič a ... procesor to přežil. Počítač automaticky vypnul. To by však bylo příliš snadné. Deska GA-7DX sama o sobě procesor při přehřátí vypnout nedokáže, o automatické vypnutí se postaral speciální obvod napájený na externí destičku, kterou sestrojili technici AMD. Tento externí obvod dokáže při indikaci vyšší teploty automaticky odstavit zdroj počítače a tím kompletně vypnout počítač.

Tento obvod by je poměrně primitivní, šel by se spájet i doma. Velmi lehce lze připojit k určitému pinu na procesoru, který přenáší informace o teplotě procesoru. Podmínkou je, aby integrovaný obvod reagoval na teplotní informaci 85 stupňů (prahová teplota Athlonů je 95 stupňů), takové čipy vyrábí např. firma Maxim (sídlí v Německu).

Joro: Předpokládám se, že nové revize základních desek (alespoň těch lepších) již budou obdobnými obvody vybavovány standardně. O "divadlo a ohněm" již totiž ani AMD, ani renomovaní výrobcí základních desek asi nestoji...

A jak to teda je vlastně s čidlem u Palomina?

Interní čidlo procesoru je plnohodnotné. Měří přesně i rychle (informace o pomalé reakci jsou nesmyslné), ale umí jen měřit - a to i na deskách, které tuto hodnotu v BIOSu zobrazují (Gigabyte GA-7DX, Asus A7V266). I když čidlo zjistí vyšší teplotu, tak na ni nemůže patřičně reagovat. Pravda je taková, že Athlon s jádrem Palomino nemá žádnou interní tepelnou ochranu. Procesor je závislý plně na desce, a proto lze chránit jen externě. V dnešní době zatím neexistuje ŽÁDNÁ základní deska, která dokáže automaticky procesor odstavit. V budoucnu se však objeví desky, které tuto externí ochranu procesoru, řešenou pomoci specializovaného obvodu, budou mít. Záleží jen na snaživosti daných výrobců desek, jak se jim bude chtít napájet na své desky jeden primitivní obvod.

Tato malá "kauza" ukázala hlavně to, že i vcelku nevinný test může upozornit na závažnou věc. Velmi oceňuju také chování AMD, která THG nezažalovala, ale naopak se snažila najít řešení. Pro AMD to také znamená, že by v budoucnu měla integrovat teplotní čidlo i s komplexní tepelnou ochranou procesoru. Tím budou komplikace s nadbytečným teplem procesorů z velké části odstraněny.

Jak během testu Tom`s Hardware Guide, tak i v laboratořích AMD se natáčelo. Na internetu se sice neobjevilo celé video, ale můžete z něj vidět aspoň jeden screenshot.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,