AMD a Fujitsu pod čepec

Dlouholetá spolupráce mezi AMD a Fujitsu v oblasti Flash pamětí má být během tohoto roku posvěcena vytvořením nové společnosti, která by se okamžitě stala dvojkou na trhu Flash pamětí.

Společnosti AMD a Fujitsu včera veřejně oznámily, že se dohodly na vytvoření společné firmy, která se bude věnovat výrobě a prodeji paměťových čipů typu Flash. Nová společnost bude založena na základě joint venture FASL (Fujitsu AMD Semiconductor Limited) založeného v roce 1993. Cílem spojení je vytvoření druhého nejsilnějšího hráče na trhu s Flash čipy, který bude mít hodnotu přibližně 2,5 miliardy USD. Takto silné uskupení se pak může pokusit o sesazení světové jedničky, kterou je Intel.

Nově vzniklá společnost bude operovat ve Spojených státech a v Asii. V USA má k dispozici dvě výrobní kapacity, v Sunnyvale a texaském Austinu. Dalších šest továren je rozmístěno po Japonsku, Číně, Thajsku a Malajsii. Narozdíl od rovného podílu v původním uskupení budou akcie nového uskupení rozděleny v poměru 60:40, přičemž větší díl připadne společnosti AMD. Díky tomu se budou hospodářské výsledky společnosti FASL započítávat do účetnictví AMD.

Výrobky nové společnosti budou prodávány výhradně skrze distribuční kanály obou zúčastněných společností pod novým jménem, které bude oznámeno v průběhu podzimu, kdy by mělo dojít k ustanovení společnosti, které bude vyžadovat ještě posouzení antimonopolních úřadů.

Diskuze (1) Další článek: Windows Server 2003 ke stažení pro předplatitele

Témata článku: , , ,