AMD 2x2 (aneb SMP s Athlony)

O tom, že dnes je bitva mezi Intelem a AMD na poli procesorů pro PC urputnější než dříve asi nikdo nepochybuje. Je proto s podivem jak je dosud opomíjen rozvoj v tak důležité oblasti jakou jsou víceprocesorové systémy - pro servery, pracovní stanice a náročná PC. Dosud zde byly Xeony... zdá se však, že se i zde leccos mění a AMD se chystá zaútočit...

Je sice pravdou, že Intel stále dodává Xeony (speciální Pentia III), avšak zároveň je také veřejným tajemstvím, že tato platforma je již mírně "out-date" a že zde setrvává jenom proto, že nic lepšího není k máni. Paradoxně zde Intelu nepomůže ani první "várka" nově uvedených Pentii 4 - to totiž není navrženo pro práci v systémech SMP (Symmetrical MultiProcessing). P.S. Pro výkonné servery plánuje Intel až novou generaci Pentii 4 s podporou SMP, doplněnou o odpovídající čipset...

A co AMD? V jednoprocesorových systémech si Athlony vedou velice dobře (i pokud jsou nasazeny do jednoduchých serverů), avšak víceprocesorové systémy AMD dosud zcela chyběly (i když Athlony SMP "umí"). Ke změně má však dojít do 2-3 měsíců (ke konci prvního kvartálu 2001). AMD totiž v tuto dobu míní uvést nový čipset AMD-760MP pro dvouprocesorové systémy (v plánu jsou i řešení propojující několik takových dvojčat do matic s 4-mi a více procesory). 

Nový multiprocesorový čipset se bude skládat z čipů AMD 762 (North Bridge) + AMD 766 (South Bridge - ten byl projektován i pro čipset AMD 760 - uvidíme, zda-li zde neuvidíme i alternativu 686B od VIA).

Výhodou je použití sběrnice (a sběrnicového protokolu!) EV-6, který vychází ze špičkových procesorů Alpha známých z použití v "dospělých" serverech firem DEC / Compaq. Nově budou Athlony moci využít i topologie Point-to-Point, která umožňuje optimální využití paměťového pásma.

Pokud se vše zdaří, pak zde bude levná (zvažte dnešní ceny Athlonů 1GHz) a výkonná platforma, která bude čerpat z externí sběrnice 266MHz (Dual Pumped, 2.1GB/s) a zároveň z výhod pamětí DDR (ty jsou pro servery jako stvořené - ve svých serverech je míní použít i Intel).

PCtuning komentuje: Že by se desítky až stovky tisíc za "pouhé" Xeony stávaly pomalu minulostí? (P.S. Lidé z internetového ví o čem mluvím... ;-)

Váš názor Další článek: První čipové sady s AGP 8x

Témata článku: , , , , , ,