Amazon.com hledá profit – prodává svůj vlastní software

Ztráta firmy poklesla na polovinu; firma dnes „bere všechno“, aby se dostala do profitu, a dokonce prodává řešení svým konkurentům.
Internetové firmy se dnes chtějí dostat všemi silami do profitu a používají k tomu metody, které by ještě před rokem vypadaly jako naprosto vyloučené, téměř jako „zrada podnikatelských ideálů“. Amazon.com to chce a musí dokázat v první řadě, aby svým způsobem zachránil reputaci celého e-komerčního oboru. Tvrdí, že čtvrté čtvrtletí letošního roku bude právě dobou, kdy se bude ve firmě poprvé slavit.

Firma snižuje ztrátu – už to nejsou stovky miliónů dolarů jako dříve, za poslední čtvrtletí „jenom“ 49 mil. dolarů při obratu 700 mil. dolarů (o 22 % více než před rokem – tedy žádný velký vzestup). Šéf firmy Jeff Bezos říká, že profitabilita je nyní „zcela primárním cílem firmy“, ale příští dvě čtvrtletí ještě budou ztrátová: obrat zhruba ve stejné výši (okolo 700 miliónů), ztráta podobná jako v tomto kvartále nebo o něco nižší. Amazon.com poprvé v historii zveřejnil rozdělení nejen obratů firmy, ale i zisků v jednotlivých segmentech. Oblast prodeje knih, hudby a videa je profitabilní a za čtvrtletí vydělala 28 mil. dolarů při obratu 410 mil. Elektronika, nástroje a vybavení pro domácnost hrubě prodělávají – 46 mil. při tržbách 117 mil. Rovněž i neamerické Amazony (Amazon.de, Amazon.co.uk, Amazon.fr) prodělávají.

Novou oblastí profitu pro firmu se stává licencování vlastních softwarových řešení – firma prodala svůj nákupní systém, zřejmě vůbec nejlepší, jaký se na světě vyskytuje, společnosti Toys R Us, a nyní dokonce – což je velké překvapení – svému knižnímu rivalovi Borders.com. Jeff Bezos nazývá tyto firmy „partnery“ – pohleďme, jak se pružně mění newspeak internetového podnikatele, včerejší nepřítel je dnes přítelem, protože prostě nemáme dost financí a sil na to, abychom jej porazili. Amazon.com se chce na prodej své obchodní platformy zaměřit stále více a měl by to být jeden z jeho výrazných taháků, aby se dostal do zisku – ostatně softwarová společnost BEA, která je velice zisková, vydělává právě na svém řešení pro elektronický obchod.

Váš názor Další článek: Windows XP nakonec budou mít podporu USB 2.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,