Budoucnost | Doprava | Roboti

Amazon testuje flotilu robotů, kteří budou doručovat balíčky až ke dveřím

Největší internetový obchod Amazon řeší kromě prodeje zboží také jeho přepravu k zákazníkům. Už déle než dva roky plánuje doručování pomocí dronů, nicméně ve hře jsou i další možnosti. Amazon Scout se drží při zemi – jde totiž o šestikolového doručovacího robota.

Nově spuštěnou službu oznámil Amazon ve středu 23. ledna s tím, že roboti budou mít za úkol doručování na „poslední míli“ – tedy až ke dveřím příjemce. Balíček je bezpečně uložen v těle stroje, který se pohybuje autonomně po ulicích města.

Testovat se bude šest robotů

Do testovacího provozu v okrese Snohomish County, nacházejícím se v americkém státě Washington, bylo nasazeno šest robotů. Balíčky budou rozvážet každý týden od pondělí do pátku za denního světla a v úvodní fázi je bude doprovázet člověk. Později mají, pochopitelně, fungovat bez lidského dohledu.

Z pohledu zákazníka se nic nemění – obyvatelé v oblasti Snohomish County si budou objednávat balíčky z Amazonu stejně jako dosud. Následně jim budou dodány buď některou z partnerských kurýrních služeb, nebo robotem Amazon Scout. Není však jasné, jak Scout ověřuje totožnost zákazníka, aby se ujistil, že prostor s balíčkem otevře pouze příjemci.

Roboty Amazon Scout pohání elektřina a jejich vývoj zajistila vlastní výzkumná laboratoř Amazonu v Seattlu. Stroj by se měl bez problémů vyhýbat statickým překážkám i pohybujícím se lidem a zvířatům.

Ovládnou roboti svět?

Amazon není ani zdaleka jedinou firmou, která testuje samostatně fungující roboty v roli doručovatelů. Prakticky po celém světě se testují podobná řešení, která zákazníkům vozí jejich objednávky od balíčků až po jídlo z restaurace.

V tuto chvíli není jisté, jak rychle Amazon rozjede svou flotilu robotických doručovatelů v plném počtu. Soudě dle rychlosti, s jakou obchodní gigant zavedl roboty do svých skladišť, by to nemuselo trvat příliš dlouho.

Autonomní doručovací roboti jsou nesporně zajímavou vyhlídkou do budoucnosti. Server TechSpot se však pozastavuje na jednou zdánlivou maličkostí: co se stane, když příjemce není doma, aby vyzvedl balíček z vozítka? Roboti totiž nemají ruku ani žádný jiný mechanismus, který by jim umožnil zanechat balíček u dveří.

Diskuze (4) Další článek: Instagram se snaží vyvrátit fámy: Ne, dosah příspěvků nelimitujeme

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,