Zdraví | Koronavirus | Amazon

Amazon smazal přes milion položek ve svém obchodě. Jejich prodejci chtěli vydělávat na strachu z koronaviru

Pokud na prodejním portálu Amazon zkusíte vyhledat „coronavirus“, dostanete jako výsledek nejrůznější příručky, masky, roušky, respirátory rukavice a další produkty. V uplynulých dnech však musel největší internetový obchod zablokovat více než milion položek. Důvodem byla nepravdivá tvrzení, že pomocí těchto produktů se lze chránit před koronavirem nebo léčit z nákazy COVID-19, uvádí agentura Reuters.

Již na začátku minulého týdne Amazon varoval prodejce před umělým navyšováním cen respirátorů a obličejových masek. Později přikročil k odstraňování produktů, jejichž prodejci tvrdili, že ochrání před koronavirem nebo dokonce vyléčí nákazu. Vedle toho zablokoval také několik tisíc položek se zjevně přemrštěnými cenami.

Amazon proti „šmejdům“

Koronavirus má na svém kontě již více než tři tisíce úmrtí a v posledních hodinách bylo potvrzeno několik případů i v Česku. Počet nově nakažených po celém světě nyní převyšuje počet nových potvrzených infekcí z pevninské Číny, kde se nemoc s příznaky podobnými chřipce objevila před dvěma měsíci.

V souvislosti se šířením nemoci vzrostl zájem o ochranné prostředky, což se odrazilo skokovým nárůstem jejich cen. Například balíček deseti masek 3M N95, jež před vypuknutím epidemie stál průměrně 41 dolarů, prodávali někteří prodejci na Amazonu za více než trojnásobnou cenu. Podobně respirátor s průměrnou cenou 6,65 dolarů někteří nabízeli za 24,99 dolarů.

Prodejní portál má přitom ve svých podmínkách jasně řečeno, že může odstraňovat nabídky, které narušují důvěru zákazníků, včetně cen, jež jsou výrazně vyšší než běžné ceny platné v nedávné době na Amazonu nebo mimo něj. Přesnou hranici, od které je cena považována za přemrštěnou, však podmínky neuvádějí a odmítl ji komentovat i tiskový mluvčí.

Vykutálení prodejci

Provozovatel největší internetové platformy pro prodej zboží uvedl, že navyšování cen a nepravdivé popisky zjišťoval prostřednictvím kombinace automatizované a manuální kontroly položek v jednotlivých obchodech.

O tom, jak nelehký je boj portálu proti vykutáleným prodejcům, svědčí fakt, že v nabídce najdete celou řadu papírových i elektronických knih, jež například deklarují, že pomohou s přípravou na pandemii či poradí s ochranou před infekcí. Některé tituly dokonce tvrdí, že poskytují podrobné informace o tom, jak nejlépe chránit sebe nebo svou rodinu.

Stejně tak ve výsledcích na klíčové slovo „coronavirus“ figurují různé doplňky stravy a vitamíny. Ve skutečnosti u těchto produktů nebylo prokázáno ani to, že dokážou přispět k léčbě běžného nachlazení, natož pak v boji proti novému viru. Každopádně platí, že při nákupech čehokoli je vhodné použít zdravý rozum a určitou míru skepticismu.

Diskuze (21) Další článek: AMD má další zářez. Nový americký superpočítač má 327 680 jader díky 64jádrovým procesorům Epyc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,