Cloud | Amazon | Čipy

Amazon se pochlubil druhou generací vlastního 64jádrového čipu Graviton2. Je prý výkonnější a úspornější než Intel

Stále více firem si vyvíjí vlastní procesory na bázi architektury ARM a další se chystají pustit do vývoje vlastních čipů i pomocí open source architektury RISC-V. Amazon se tentokrát pochlubil významnou novinkou podobě čipu Graviton 2 který je postaven na ARM.

Amazon Graviton 2 už je druhou generací procesoru pro serverové nasazení, který je postavený na architektuře ARM Neoverse N1 (platforma Ares). Oproti předchozí generaci je již vyráběn 7nm+ technologií, je 7× výkonnější a má celkem 30 miliard tranzistorů.

Celkem je k dispozici 64 jader s frekvencí 2,3 GHz, přičemž jsou rozdělené na čtyřjádrové bloky s vnitřní propustností 2 TB/s. Čip podporuje osmikanálové zapojení operačních pamětí DDR4-3200 s kapacitou až 512 GB na jeden čip. Nechybí ani podpora moderní PCI Express 4.0 s 64 linkami na čip.

Amazon se ale nejvíce chlubí tím, jak je čip výkonný a efektivní. Alespoň v rámci virtuálních instancí M6g, C6g, a R6g. Amazon tvrdí, že jsou jeho čipy o 20 % levnější a v průměru o 40 % výkonnější než Intel Xeon Platinum 8175 na jedno virtuální jádro.

Rozdíly ve výkonu Graviton2 vs. Intel Xeon Platinum 8175 na virtuální jádro

  • SPECjvm 2008: +43%
  • SPEC CPU 2017 integer: +44%
  • SPEC CPU 2017 floating point: +24%
  • HTTPS load balancing with Nginx: +24%
  • Memcached: +43% (vyšší výkon při nižší latenci)
  • X.264 video encoding: +26%
  • EDA simulation with Cadence Xcellium: +54%


 

Pochopitelně se jedná o trochu marketingově zkreslená čísla, protože Gravito2n na rozdíl od Xeonu nepodporuje HyperThreading, takže pomocí Xeonu lze na jednom reálném jádru vytvořit dvě virtuální.

I tak se jedná o velký problém pro Intel, ale pochopitelně také pro AMD a obecně instrukční sadu x86: Amazon patří mezi největší poskytovatele cloudových služeb a pokud se mu bude dařit takto rychle zlepšovat po stránce vlastních výkonných serverových čipů, bude je více preferovat pro virtuální stroje, které v rámci platformy používá a nabízí. Může totiž díky tomu rychle snižovat cenu a být mnohem výhodnější než konkurence, která bude používat drahé procesory od Intelu nebo AMD.

V současné době jsou virtuální stroje na bázi Graviton2 určené pouze pro testovací účely, plnohodnotné nasazení se očekává v příštím roce.

Diskuze (29) Další článek: Google vydal poslední aktualizaci pro brýle Glass Explorer Edition. Zcela je odstřihne od svých služeb

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,