Amazon | Policie

Amazon rozdával policistům kamery výměnou za doporučení produktů

Představte si typickou influencerku z Instagramu, která dostane darem od značky kabelku a ona ji pak svým sledujícím vychválí do nebes. Něco podobného se mělo odehrát v Los Angeles, jen těmito infleuncery byli policisté a produktem byly kamery od výrobce domácích bezpečnostních zařízení Ring, jenž patří Amazonu.

Jak popisuje deník Los Angeles Times, firma policistům rozdala minimálně 100 kamer výměnou za to, že je strážníci budou doporučovat. Navíc tím vznikla monitorovací síť, skrze kterou bylo jednodušší získávat video záznamy.

Ambasadorský program pro policisty se jmenoval Pillar a firma jej podle svých ukončila v roce 2019. Zároveň zmínila, že tyto praktiky nereprezentují Ring v jeho dnešní podobě. Losangeleská policie se podle zahraničních médií odmítla vyjádřit, ovšem interní vyšetřování orgánu ukázalo, že rozdáváním kamer policistům nedošlo k porušení interních nařízení.

Záležitost je třeba zasadit do kontextu. Amazon koupil Ring v roce 2018, přičemž největším hitem společnosti se stal chytrý domovní zvonek. Ten je vybaven kamerou, připojen do cloudu a původní myšlenka byla, jak byly zvonky propagovány, že dokážou snížit pouliční kriminalitu.

Jenže postupně se začaly množit zprávy, že kybernetické zabezpečení systému není příliš vysoké, jsou zaznamenány případy, kdy hackeři přes kamery špehovali celé rodiny, dokonce i zaměstnavatelé své podřízené. Také se ukázalo, že Amazon poskytoval policii záznamy z kamer i bez soudního příkazu. Přitom podle vyšetřování serveru NBC News z loňského února stejně videa k odhalení mnoha zločinů nepřispěla, maximálně drobných nenásilných činů.

Ring tedy nemá zrovna nejlepší pověst a zprávy o influencerském programu s policisty tomu zvlášť nepřispívají. Nicméně i tak to vypadá, že se firmě na poli spolupráce s bezpečnostními složkami daří. Podle zprávy Financial Times společnost jen loni navázala spolupráci s více než 2000 policejními a hasičskými oddělení a bylo požádáno o záznamy ze zhruba 22 tisíc incidentů.

Mezi nimi byla i videa z protestů proti rasismu a policejní brutalitě během loňského léta. Policie tak podle svých slov chtěla identifikovat výtržníky, kteří ničili majetek. Před několika dny každopádně došlo ke zpřísnění podmínek, jak jednotlivé subjekty mohou o záznamy žádat.

Nová kamera Ring Floodlight:

Diskuze (3) Další článek: Dvě organizace chtějí konec otravných sušenkových dialogů. Na souhlas s cookies by se ptal přímo prohlížeč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,