Amazon představil tablet za 50 dolarů. Prodává 5+1 zdarma

Mrkev, banány, deset rohlíků a šest tabletů... Amazon s novým modelem Fire udělal z tabletu tuctové zboží dostupné prakticky všem. Nízkou cenu korunoval akcí 5+1 zdarma.

Amazon udělal z tabletu naprosto tuctové spotřební zboží. Představil nový sedmipalcový model Fire, který začal prodávat za pouhých 50 dolarů a při koupi pěti kusů vám přidá šestý zdarma. Jednoduchý základní tablet má sloužit jako vstupenka ke službám a zboží Amazonu.

Kvalitní displej, odolné tělo, zbytek nějak levně...

Z hlediska hardwaru je Fire vskutku tabletové minimum. Na druhou stranu, displej je IPS a podle prvních reakcí vůbec ne špatný. Nabídne sice rozlišení jen 1024 × 600 bodů, ale to na sedmipalcovou úhlopříčku bohatě stačí. Uvnitř je čtyřjádrový procesor s taktem 1,3 GHz, 1 GB RAM a 8 GB na data. Prostor úložiště lze rozšířit paměťovou kartou microSD až do kapacity 128 GB. Samozřejmostí je Wi-Fi, do mobilních sítí se ale nepřipojíte.

Výbava je sice „ekonomická“, přesto v ní nechybí ani dvě kamery. Ta přední je vskutku nouzová a nabídne pouze VGA rozlišení, zadní už má 2 Mpx. Na focení to samozřejmě není, ale na komunikaci by to mohlo stačit.

Design odpovídá ceně. Nečekejte tedy nic jiného než plast a konstrukce je poněkud tlustší, než je u dnešních moderních tabletů obvyklé (10,6 mm). Amazon nicméně slibuje dobrou odolnost a také slušnou výdrž na jedno nabití – až sedm hodin běžného používání.

Tablet do každé rodiny. A ne jen jeden

Amazon si od ultralevného tabletu slibuje, že tím dostane masy uživatelů ke svým službám. Ať už k přímo prodávaným e-knihám, videoslužbám, hudbě či aplikacím, ideálně však k předplacenému modelu Amazon Prime. Tablet běží na jádru Androidu ovšem s nadstavbou od Amazonu zvanou Fire OS 5. Všechny služby jsou tak uživatelům okamžitě na očích.

520884827 
Nač kupovat jen jeden, kupte si jich rovnou šest! Pro děti, pro rodiče... Amazon se snaží Fire prodávat ve velkém

Aktuálně už má Amazon v nabídce čtyři modely tabletů. Nejlevnější Fire doplňuje šestipalcový Fire HD 6, osmipalcový Fire HD 8 a nejdražším je desetipalcový Fire HD 10. Ten stojí 230 dolarů. Kromě tabletů pak Amazon nabízí ještě své tradiční čtečky e-knih Kindle. Je paradoxní, že nejlevnější e-čtečka Kindle nyní stojí o třicet dolarů více než nejlevnější tablet Fire. 

Pro lepší představu, 50 dolarů je aktuálně cca 1 180 Kč. V Česku se ale tablet prodávat nebude, chybí zde dostupnost služeb a nemělo by to tedy pro Amazon příliš smysl. Pokud by vás tablet stejně zaujal a chtěli jste si jej z USA poslat, musíte počítat s připočtením cla a DPH. Pak vyjde na cca 1 500 Kč. 

Diskuze (33) Další článek: Chcete ukázat flashové reklamní bannery? V Chrome už musíte kliknout

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,