Amazon | Policie | Kamera

Amazon poskytuje policii záběry z kamer v domovních zvoncích i bez soudního příkazu

Amazon má ve svém portfoliu chytré domovní zvonky Ring, které jsou vybaveny kamerou a připojeny do cloudu. O záznam z kamery může mít v určitých případech zájem policie nebo jiné orgány. Pokud si myslíte, že ho dostane jen od majitele, a to výhradně na základě soudního příkazu, jste na omylu. Amazon nahrávku údajně poskytne i bez příkazu soudu a souhlasu majitele.

Stačí, aby se policejní oddělení zaregistrovalo na portálu pro „vymáhání práva“. Tím získá přístup k mapě, na které je vyobrazena poloha všech zvonků a kamer Ring. Na této mapě mohou příslušníci kliknout na kameru a požádat o záznam z ní. Nepotřebují přitom soudní příkaz, ale zákazník musí souhlasit s jeho předáním.

Soukromé kamery v rukách policie?

Podle e-mailů, které získal server Motherboard, byli policisté z více než dvou stovek oddělení proškoleni v tom, jak přimět uživatele, aby souhlasili s předáním kamerových záznamů. Server GovTech dokonce tvrdí, že pokud by uživatel odmítl žádost, může policie získat záběry přímo od Ringu – bez svolení majitele.

GovTech vyjadřuje své překvapení z tlaku firmy na partnerství s orgány činnými v trestním řízení po celé zemi. Tuto skutečnost vnímá a prezentuje tak, že si policie tímto způsobem může vytvořit neformální dohledovou síť ve stovkách čtvrtí na území celých USA.

Podle Tonyho Bottiha z kanceláře šerifa ve Fresnu jsou občané k žádostem o videozáznam obvykle vnímaví a spolupracují. Když však odmítnou, mohou je policisté obejít. „Pokud požádáme do 60 dnů od pořízení nahrávky, která je uložena v cloudu, pak ji Ring může legálně stáhnout a poslat nám ji, abychom ji mohli použít pro vyšetřování," řekl Botti.

Kdo nedělá nic špatného, nemusí se bát

Botti uvedl, že ačkoli je uzavřené partnerství čerstvé, má pocit, že bude mít pozitivní dopad na schopnost donucovacích orgánů vyšetřovat zločiny. Zejména oceňuje fakt, že policisté nebudou muset kvůli získání kamerových záznamů obcházet jeden dům za druhým.

"Chtěl bych říci každému, kdo si myslí, že se jedná o další případ sledování Velkého bratra nebo narušení soukromí, ať se vrátí na první krok: nákup produktu zákazníkem,“ řekl Botti. „Rozhodli se zaplatit za službu, která umožňuje, abychom ji mohli buď my nebo Ring vidět. Spotřebitel ví, do čeho jde.“ Nezapomněl přitom použít otřepanou frázi, že pokud zákazník nedělá nic špatného, nemá se čeho bát.

Server TechSpot glosuje Bottiho formulaci slovy, že „pokud nemáte co skrývat, neměli byste mít žádný problém s tím, že policie poruší vaši ochranu na základě čtvrtého ústavního dodatku.“ Ten říká, že „Právo národa na ochranu svobody osobní a domovní, písemností a majetku nesmí být porušováno neoprávněnými prohlídkami a konfiskacemi; nesmí být vydán rovněž žádný příkaz, který by se neopíral o zdůvodněná zjištění...“

Diskuze (9) Další článek: Samsung představil Galaxy Note 10. Je to nejlepší telefon s Androidem napěchovaný aplikacemi Microsoftu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,