Amazon | Chytrá domácnost | Alexa

Amazon má problém. Echo bez vědomí uživatelů nahrálo a odeslalo domácí konverzaci

Domácí digitální asistent Amazon Echo se systémem Alexa je velmi populární zařízení, tedy především v Americe. Neustále naslouchá, aby byl připraven přijímat příkazy. A právě odposlechu se týká jedna z nepříjemností, se kterou se setkal jeden americký pár.

V rozhovoru pro lokální televizní stanici Kiro 7 se manželka Danielle zmínila, že asistent Amazon Echo nahrál celou jejich konverzaci s manželem a dokonce záznam poslal jeho podřízenému, který byl přítomen v seznamu kontaktů. Tiskový mluvčí Amazonu se k situaci vyjádřil a dodal, že šlo spíše o nešťastnou shodu náhod, než to, že by Alexa domácnost přímo odposlouchávala.

Echo se probudil kvůli klíčovému slovu, které znělo jako 'Alexa'. Poté v konverzaci zaslechl kombinaci slov, které zněly jako 'zaslat zprávu'. Alexa na to samozřejmě reagovala otázkou 'komu?' a následující shoda slov v konverzaci zněla jako jméno v seznamu kontaktů. Po posledním optání, zda je jméno platné pak Alexa zaslechla v konverzaci pokyn 'správně',“ vysvětlil situaci tiskový mluvčí společnosti.

Mnozí samozřejmě pochybují, že by mohlo jít až o takovou shodu náhod a že vypadá situaci přinejmenším divně. Už dříve se však u Alexy někteří uživatelé potýkali s problémy, jako náhodné přehrávání skladeb nebo dokonce populární „maniakální smích“, který Amazon před několika měsíci řešil.

Diskuze (16) Další článek: Objevil se další procesor z generace Cannon Lake: Core m3-8114Y s pouhými 4,5 W TDP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,