Amazon Fire TV: levné multimediální centrum do obýváku

Už i Amazon se pouští do války o naše obýváky a představil vlastní chytrou krabičku k televizi – Fire TV pro streamování filmů, hudby, hraní her a další práci so internetovým obsahem.
Kapitoly článku

Multimediální centrum i herní konzole pro „Android“ hry

Fire TV slouží především pro prodej obsahu Amazonu. A jak se Amazon chlubí, nabídka je skutečně velká. Poslouchat lze streamovanou hudbu z aplikací jako Pandora, iHeart Radion, TuneIn, Vevo a samozřejmě i vlastní MP3 na Amazonu (Cloud Drive). Krabička je založena především na práci s cloudem, odkud může přehrát i vaše videa a fotografie.

feature-whatson2.jpg
O obsah není u Amazon Fire TV nouze

Amazon nabízí i řadu služeb za paušální poplatky, o kterých si pochopitelně můžeme u nás nechat zatím zdát (Amazon Prime). K dispozici jsou také služby jako Netflix, Hulu Plus, ESPN, Youtube, Vimeo a spousta dalších. Kolekce zatím obsahuje přibližně 200 000 filmů a seriálů.

Hrát lze zatím asi stovku „her pro Android“, Amazon je má ale v rámci svého obchodu – klasický Play Store od Googlu není k dispozici. Nabídka her by se měla rychle rozšiřovat, Amazon oznámil, že by jich mělo být brzy několik tisíc.

t_feature_gamecircle_img1_480x476._V340499929_.jpg

Tímto řešením tak Amazon vytvořil i jednoduchou herní konzoli pro nenáročné hraní ve stylu OUYA. Amazon zapracoval i statistiku úspěchů a porovnání s ostatními kamarády přes internet (Game Circle), stejně tak spuštění a zastavení hraní přes jediné tlačítko. Vše spolupracuje i s tabletem Kindle Fire HD/HDX, takže druhý kamarád může interaktivně hrát s vámi i když má pouze tablet – použití ale bude záležet dle konkrétní hry.

Válka začala

Společnosti Amazon, Apple, Microsoft začaly boj o budoucnost v podobě výdělků z prodeje obsahu pro co největší počet uživatelů. Každý na to jde z trochu z jiného úhlu, zda se nakonec nějak významně přidá Google, je zatím otázkou. Google sice nedávno představil velmi levný Chromecast za 35 dolarů, v oblasti schopností a obsahu ale nemůže konkurovat ani Fire TV, ani Apple TV. V případě Xboxu One jde o zcela jinou cenovou kategorii.

feature-compchart4.jpg
Porovnání jednoduchých chytrých krabiček k televizi dle Amazonu

Nezbývá než doufat, že se podpora služeb v oblasti videa a dalšího obsahu dostane jednou i k nám a budeme si moci užívat levné filmy a podobně. V případě Fire TV jde ale také o slušnou herní konzoli pro mobilní hry a lze očekávat, že Apple se pokusí v tomto směru rozšířit i možnosti další generace Apple TV.

Amazon Fire TV jde cestou minimálních výdělku a za cenu přibližně dvou tisíc korun tak získáte poměrně výkonnou chytrou krabičku, která si poradí s mobilními hrami, přehráváním videa i v rozlišení Full HD a lze ji navíc ovládat i pomocí hlasu. Stejně jako u konkurenčních řešení je ale zatím určena především pro trh v USA a napojení na obsah z cloudu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,