Cloud | Amazon | Kvantové počítače

Amazon Braket: Každý si teď může pronajmout kvantový počítač, na výběr jsou hned tři

Amazon spustil novou cloudovou službu s označením Braket, zahrnující tři různé druhy kvantových počítačů, které jsou k dispozici pro každého.

Vše funguje na bázi pronájmu, přičemž na výběr máte celkem ze tří druhů kvantových počítačů, respektive akcelerátorů od různých výrobců. Své algoritmy tak můžete testovat a simulovat na kvantovém počítači od D-Wave, IonQ a Rigetti.

Product-Page-Diagram_Qx.287607941faea94e0a01baaa9a27eb7fe62ef5a2.png

Každý je vhodný na trochu jiný typ algoritmů, protože používají jinou konstrukci a tím pádem mají rozdílené výhody a slabiny. Zatímco hardware od D-Wave používá technologii kvantového žíhání, IonQ je postavený na zachycených iontech a Rigetti je formou supravodivého qubitového koprocesoru. Ani v jednom případě tak nejde o univerzální kvantový počítač, který ještě lidstvo stále nemá k dispozici a cesta k němu bude ještě nějakou dobu trvat.

Služba je tak primárně určená pro výzkum, protože možnosti použití těchto akcelerátorů jsou stále poměrně neprobádané a vývojáři se teprve musí naučit jejich schopností využít. Amazon proto spouští i Quantum Solutions Lab, kde chce blíže spolupracovat s organizacemi a společnostmi, které chtějí kvantové systémy rozvíjet a využívat.

Dle oznámení vidí Amazon v kvantových počítačích technologii, která bude nejprve dostupná právě jako služba pomocí cloudu. Důvody jsou zatím jasné – velikost a spotřeba extrémního chlazení a nutnost silného stínění proti elektromagnetickému šumu.

Amazon tak doplňuje konkurenci v podobě IBM Q nebo Azure Quantum a určitě se dočkáme dostupnosti i u dalších velkých cloudových poskytovatelů.

Diskuze (4) Další článek: Expert DARPA: „Inženýři musí zastavit vývoj autonomních zbraní!“

Témata článku: , , , , , , , , , ,