Amatérský nadšenec objevil dosud největší známé prvočíslo

V rámci projektu Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) bylo 7. prosince 2018 nalezeno dosud největší známé prvočíslo: 282,589,933-1. Má celkem 24 862 048 míst a dostalo název M82589933.

Šťastným objevitelem je Patrick Laroche – jeden z tisíců dobrovolníků, kteří si do svého počítače stáhli bezplatný software GIMPS.

Jedná se o 51. dosud odhalené Mersennovo prvočíslo. Pod tímto názvem se ukrývá speciální třída extrémně vzácných prvočísel pojmenovaná po francouzském mnichovi Marinovi Mersennovi. Ten tato čísla studoval již před více než 350 lety.

Laroche řadu let používal software GIMPS jako bezplatný „stresový test“ pro svůj počítač. Nedávno na svém mediálním serveru opět začal lovit prvočísla… a po méně než čtyřech měsících uspěl. Na čtvrtý pokus! Pro srovnání: jiní účastníci GIMPS hledají přes 20 let a mají za sebou desítky tisíc neúspěšných pokusů.

Prvotní ověřování nového prvočísla podle dostupných informací zabralo 12 dní nepřetržitých výpočtů na stroji s centrální procesorovou jednotkou Intel i5-4590T. Následovalo další ověřování třemi různými programy na třech různých hardwarových konfiguracích.

Jedním z důvodů, proč pátrat po dalších prvočíslech, je porovnání skutečných výsledků s výsledky očekávanými výsledky. Tato anomálie není nutně důkazem toho, že existující teorie o distribuci Mersennových prvočísel jsou nesprávné. Avšak pokud daný trend pokračuje, může být užitečný další výzkum.

Diskuze (26) Další článek: Mozilla nezanevřela nad Thunderbird. Připravuje v něm velké změny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,