Alza.cz | Boston Dynamics

Alza se pochlubila Dášenkou. E-shop si pořídil slavného robotického psa Spot od Boston Dynamics

Velké české e-shopy se letos pokoušely rozšířit svoje pracovní síly, vzhledem k situaci to ale nebylo vždy jednoduché. V Alze si proto řekli, že půjdou tak trochu ve šlépějích Amazonu a vsadí na robotizaci.

Tuzemská jednička v e-commerce na vývoji a implementaci spolupracuje s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT, a protože se z kdejaké robotické platformy na převoz palet už dneska nikdo na zadek neposadí, nechali si z USA dovézt mnohem atraktivnější Dášenku.

DSC04827 (1).jpg
Boston Dynamics Spot jménem Dášenka

Právě tak totiž pokřtili první exemplář exotického robopsa Spot v Česku! Spot vyvíjí slavné americké inženýrské studio Boston Dynamics, které za poslední roky zaplnilo YouTube desítkami videí se svými slitinovými terminátory s humanoidní a právě zvířecí konstrukcí.

Spot je zároveň prvním komerčním robotem tohoto výrobce, který před týdnem oznámil změnu majitele. Pokud vše dopadne dobře, skončí v náručí jihokorejské skupiny Hyundai, která s ním má velké plány.

Dobrá reklama, ale také vážné hledání nových možností v logistice

Ale zpět do Alzy. Nákup Spota byl jistě dobrým marketingovým krokem, nejde ovšem pouze o reklamu. Firma bude testovat možnosti využití robotické platformy v různých situacích včetně těch z ranku sci-fi, tedy využití v koncovém doručování zboží.

DSC04828.jpgDSC04831.jpgDSC04843.jpg
Spot je prvním komerčním robotem od firmy Boston Dynamics, která se proslavila svými prototypy humanoidních mašin Atlas

Zákazníci Alzy se nyní budou moci v soutěži sami zapojit a navrhovat, k čemu jsou vlastně takoví roboti dobří a jak by je mohly firmy v budoucnosti využívat. I Spot je totiž pouze základní platforma, které musí její smysl a funkci majitel teprve vdechnout a naprogramovat.

Alza zároveň Spota zalistovala ve své nabídce. To v praxi ještě nic neznamená, nicméně pokud místo nákupu nového špičkového vozu plánujete čtyřnohého robota, výhledově si jej budete moci nejspíše pořídit právě skrze český e-shop.

Cenu zatím Alza nestanovila, ale ta pořizovací u experimentálního kusu se pohybovala okolo 2 milionů korun.

Tohoto robota nechcete potkat večer v temném parku:

Diskuze (37) Další článek: Taktický ramjetový pohon by mohl zvýšit dostřel děl nad 100 kilometrů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,