Alternativní klávesnice - sto padesát znaků za minutu i bez prstů

Dnes si představíme několik alternativ ke klasické klávesnici. Některé se snad dají označit za plnohodnotné, některé nikoliv. Rozhodně jde o zajímavé produkty. Schválně, umíte si představit, jak se dá psát rychlostí přes sto padesát znaků za minutu bez použití prstů?
Kapitoly článku
  • Úvod
  • Klávesnice bez kláves

orbiTouch - klávesnice bez kláves

Zařízení určené pro stolní počítače, které je již dotaženo do komerční podoby a díky kterému lze psát bez použití prstů je orbiTouch od společnosti KeyBowl. Tato generace je na rozdíl od bílého předchůdce vyvedená v módní černé barvě, takže z fotografií od výrobce není tvarování příliš dobře vidět.

Ptáte se, jak to funguje? Při psaní položíte ruce na dva „ovladače“, které jsou tvarované obdobně jako myš. Jimi lze pohybovat do osmi směrů, kombinací pohybů pravé a levé ruky lze psát jednotlivá písmena. Pravou rukou vyberete jednu z osmi skupin písmen a levou zvolíte příslušný znak. Flashovou animaci, ve které je vysvětlený princip najdete na domovské stránce pod odkazem Watch a demo (6,5 MB).

OrbiTouch lze také používat v módu „myš“ a ruce tím pádem nemusí ovladač opustit ani v případě, že chcete pohybovat kurzorem. Do něj se dá dostat zatlačením na pravý ovládací prvek.

A výhody? Zdravý člověk zřejmě tuto „klávesnici“ docela nedocení. Psaní s její pomocí má oproti normální klávesnici redukovat opakující se pohyby související se syndromem RSI (Repetitive Strain Injury) o 82 %. Rychlé ovládání kurzoru myši bez přehmatávání taky není k zahození. Rozsah pohybu ovladačů od středové polohy je asi sedm milimetrů v každém směru. Průměrná rychlost dosahovaná při psaní někde mezi třiceti až čtyřiceti slovy za minutu (150-200 úhozů).

 

Trojhmat snadno a rychle

V často kladených dotazech na stránkách výrobce je na prvním místě otázka na to, jakým způsobem se s OrbiTouch dá provést trojhmat Ctrl Alt Del. Tento dotaz je ostatně u jakékoliv alternativní klávesnice bez tradičních kláves určené pro PC asi nejčastější. Výrobce na to tentokrát myslel a dodává k tomu:

Lze to udělat dvěma způsoby – prvním z nich je zadání sekvence Ctrl-Alt-Del-Alt-Ctrl. Tím zapnete mód přidržení Control, přidržení Alt a stisk Delete. Druhým způsobem je výběr speciálního „Ctrl Alt Del“ znaku, který je označen na popisku.

Cena tohoto zařízení je ovšem, stejně, jako je tomu u podobně jedinečných periferií, na naše poměry závratná – 400 amerických dolarů, což by v případě, že by se prodávala u nás, znamenalo něco kolem jedenácti tisíc korun.

Pro některé tělesně postižené lidi však může být tato periferie požehnáním. S trochou nadsázky se dá říct, že je to jediná klávesnice, na které se dá psát i v boxovacích rukavicích.

Težký život s diakritikou

Obdobná zařízení mají jednu velkou vadu na kráse. Jejich domovinou je nejčastěji anglicky hovořící země. S tím, že existují i národy používající háčky či čárky se tedy příliš nepočítá. Mladá generace, vyškolená SMSkami, už si s tím asi hlavu příliš lámat nebude, ale člověka, který česky psát musí, to zamrzí. Klávesnice, na které se dá napsat třicet, padesát nebo sto znaků se počítačové klávesnici jen tak nevyrovná - množství kombinací, které lze vytvořit spolu s Controlem, dvěma Alty či Shiftem je oproti tomu, co se dá napsat kombinací stisku pěti či deseti kláves přímo závratné. Alternativy lze tedy brát spíše jako doplněk než jako plnohodnotnou náhradu.

U mobilních zařízení je tomu často právě naopak. Přídavná klávesnice je zde spíše požehnáním. Aby ne, bylo by proti logice věci, kdyby se na přídavné klávesnici psalo hůř než na původní. Nápady designérů klávesnic pro mobilní zařízení jsou velmi rozmanité, široké možnosti skýtají i dotykové obrazovky. Určitě se k nim ještě někdy vrátíme.

  • Úvod
  • Klávesnice bez kláves

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,