Obnovitelné zdroje | Alphabet

Alphabet nám chce doma zatopit geotermální energií. Představil Dandelion

Alphabet, mateřská firma Googlu, představil novou firmu nesoucí název Dandelion. Ta se osamostatnila z laboratořích označených písmenem X, odkud vzešly projekty jako je Loon, internet šířený balóny, či autonomní vozidla Wayma. Zaměřovat se bude na dostupné vytápění domů za pomoci geotermální energie.

Dandelion, vedený Kathy Hannun, se v uplynulých letech pod Alphabetem zaměřil na zjednodušení a zlevnění procesu vybudování tepelných čerpadel. Dle vlastních slov se jim podařilo instalaci zrychlit až 4x a za pomoci použití menších strojů a účinnějších jsou šetrnější ke krajině.

what-is-dandelion-1.jpgwhat-is-dandelion-2.jpg
V zimě dům zahřeje, v létě zchladí.

Celý systém vytápění pak funguje jednoduše – využívá relativně stabilní teploty v zemi, kdy ji v zimě využívá k vyhřátí domu, přičemž v létě naopak čerpá teplo do půdy a obydlí ochlazuje.

Výsledkem snažení je, že se firma osamostatnila od Alphabetu a první zájemci o nové vytápění se mohou přihlásit. Podmínkou je, aby byli ze státu New York v USA. Dle slov firmy je bude celé řešení stát mnohem méně, než u zavedených firem.

S využitím tohoto typu energie koketují i některá města u nás, v poslední době například Litoměřice, kde vznikne centrum výzkumu geotermální energie.

V laboratořích X mají na starosti i Project Loon, internet šířený skrze balóny:

Diskuze (6) Další článek: Nová čínská solární elektrárna vypadá jako gigantická panda

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,