Alpha Five V 7: alternativa k MS Accessu?

Přestože je MS Access součástí balíku MS Office, většina běžných kancelářských uživatelů s ním až na výjimky nepracuje. Je to škoda, mnoho rozsáhlých a nepohodlných tabulek v Excelu lze řešit elegantněji a rychleji pomocí databází. A stejně jako ostatní součásti MS Office, i Access má na softwarovém trhu několik alternativ. Co nabízí program Alpha Five?

Plusy / minusy
+ podpora desktopu i webu
+ různé typy sestav
+ export do PDF
– prostředí programu
– podpora Apache
– editory kódu

Tvorba databází se dnes prolíná s mnoha různými činnostmi na počítači. Ať již navštívíte webové stránky, pracujete s účetním programem nebo tvoříte evidenční systém, vždy se s databázemi setkáte. Alpha Five je nástupcem databázového programu Alpha Four, který pracuje v prostředí DOSu. Názvy jednotlivých verzí jsou možná trochu zmatečné, nejnovější verze je Alpha Five označená číslicí 7.

Pomocí Alpha Five můžete vytvářet klasické databázové programy určené pro desktopové využití, ale také webové aplikace. I ty lze vytvářet v prostředí tohoto nástroje. K dispozici máte HTML editor, návrhář formulářů (oken), generátor tiskových sestav, editor kódu, debugger a další nástroje.

Ukázka jednoduché databázové aplikace

Tabulky a formuláře

Související odkazy

Slovník
ActiveX
debugger
desktop
intranet
PDF
server

Základem databáze jsou samozřejmě tabulky. Alpha Five nabízí podobné typy polí jako ostatní databázové produkty. Binární objekty jsou rozlišeny na bitmapy, OLE, obrázky JPEG a na odkazy na soubory s obrázky (Image File Reference). Editor tabulek umí pracovat s indexy, dovede upravit vztahy mezi jednotlivými tabulkami, vyhledávací pole a jiné. Nechybí možnosti pakování tabulek, obnova odstraněných záznamů, kontrola indexů.

Tvorba tabulek je nudná práce. O mnoha zajímavější je vytváření formulářů, které poslouží koncovým uživatelům pro vkládání a další manipulaci s daty. Návrhář formulářů je podobný jako ve vývojových prostředích typu Delphi, Visual Basic nebo Visual C#. Setkáte se zde se všemi běžnými i méně obvyklými ovládacími prvky. Kromě základních objektů můžete pracovat i s technologiemi ActiveX nebo OLE. Při práci s návrhářem formulářů jsem si připadal jako v době, kdy jsem začínal s Delphi 2. Vzhled programu se sice snaží být moderní s podkreslením a stínováním nabídek, na druhou stranu vypadá mnoho ovládacích prvků jako z doby Windows 3.11. Nejvíce mi vadilo, že jsem nemohl zapnout stále viditelný panel s vlastnostmi vybraného prvku formuláře. Pro jejich úpravy je nutné vždy vyvolat odpovídající dialog.

Alpha Five s rozpracovaným formulářem

Tiskové výstupy

Uživatelé databázových aplikací potřebují čas od času i nějaké tiskové výstupy ze svých dat. Návrhář tiskových sestav vypadá a ovládá se podobně jako pomůcka pro tvorbu formulářů. Sestava je rozdělena na hlavičku, detaily s výpisy informací a případnou patičku. Opět platí to, co jsem zmínil u formulářů. Pro úpravy vlastností vybraného prvku musíte zavolat odpovídající dialog. Sestavy je možné exportovat do formátu PDF a dále do souborů HTML, RTF a TXT.

Speciálním případem výstupních sestav jsou dopisy. Jedná se o zjednodušení klasické hromadné korespondence, kterou najdete ve všech dobrých textových editorech. V návrháři dopisu uvidíte rozdíl jenom v odlišném rozvržení polí načítaných z databáze. Každý dopis může mít vytvořenou hlavičku a pak vlastní tělo dopisu. Do něj umístíte například údaje o zákazníkovi, které se budou načítat z databáze.

Takto se navrhují výstupní sestavy

V praxi se setkávám s tím, že tisk štítků je často používanější než potisk obálek. Mnoha uživatelům zkrátka připadá pohodlnější vytisknout si adresy na samolepící štítky a těmi pak ručně „ozdobit“ obálky. A to i přesto, že tito lidé mají k dispozici kvalitní tiskárny, schopné obálky bez problémů potisknout. Tvorbu štítků v Alpha Five a obecně v jakékoli databázové aplikaci nemusíte omezit jen na tisk adres.

Návrhář štítků umožňuje vložit na pozadí obrázek, různě uspořádat tisknuté popisky, zvolit si rozvržení štítků a dokonce vybrat si výchozí tiskárnu pro výstup. Totéž je samozřejmě možné u tvorby běžných tiskových sestav. Alpha Five umožňuje ke každému tiskovému výstupu přiřadit různé nástrojové lišty a programové nabídky.

Databázová aplikace musí nabízet i výstup v podobě grafů

Editor kódu

Jakmile máte připraveny jednotlivé komponenty databázového programu (formuláře, tabulky, sestavy…), přichází na řadu tvorba programového kódu. Ten, který používá Alpha Five je do jisté míry podobný Basicu, přesněji řečeno, jde o Xbasic. Editor kódu působí velmi jednoduše, na druhou stranu vám pomůže se syntaxí. Stačí napsat několik prvních znaků. Jednotlivé obslužné kódy jsou rozděleny do samostatných bloků, podle ikonek snadno rozlišíte obsluhu tlačítek od ostatních funkcí.

Editor HTML kódu se chová podobně jako editor programového kódu. Nabízí nabídku s možností rychlého doplnění aktuálně rozepsané značky. Nenašel jsem však způsob, jak tuto nabídku zobrazit. Klasické Ctrl+mezerník nefunguje. Navíc, pokud chcete např. doplnit značku <a>, musíte napsat < a teprve poté se nabídka zobrazí. HTML editor působí jako chudý příbuzný. Jakýkoli volně šiřitelný editor toho zvládá mnohem více. HTML editor v Alpha Five nabízí i visuální režim, zázraky (např. práci s CSS) však od něj nečekejte.

Editory působí docela jednoduše

Zklamání?

Z aplikace mám velice smíšené pocity. Když jsem před více jak rokem recenzoval šestou verzi Alpha Five pro časopis Computer, předpokládal jsem, že tento program projde určitým vývojem. Po nějaké době práce s Alpha Five V7 jsem však celkem zklamaný. Přestože se s tímto programem dají vytvořit zajímavé aplikace, které lze nasadit i na internet nebo firemní intranet (za podpory IIS), je práce v prostředí Alpha Five tak nějak těžkopádná. Najdete zde možnost skriptování i užitečné průvodce, přesto mi něco stále chybělo.

Součástí vývojového prostředí jsou nástroje pro práci s elektronickou poštou, archivaci databází, tvorbu instalátorů, nebo například pro úpravu nastavení sítě. Pokud se rozhodnete použít již existující data, lze je pomocí technologie ADO importovat z jakékoli jiné databáze, ke které je k dispozici ODBC ovladač.

Nastavení webového serveru

Podle výrobce je Alpha Five samozřejmě lepší než PHP, ASP, Access nebo Filemaker. Takové tvrzení je na pováženou. S Alpha Five rozhodně nepracuji tak intenzivně, abych to mohl potvrdit. Je sice pravda, že pomocí vizuálního návrháře vytvoříte grafické rozhraní aplikace rychleji než v PHP, na druhou stranu je takováto webová aplikace pevně vázána na konkrétní webové servery. Vnitrofiremní využití na vlastních serverech si dovedu představit, ovšem nevím, zda bych dal této technologii přednost před jinými.

Jednoduché ukázky webových aplikací vytvořených v Alpha Five najdete například zde. Máte-li zájem, podívejte se na soubory PDF porovnávající funkce Alpha Five s Accessem a Filemakerem.

Alpha Five Version 7
produkt databázový nástroj
výrobce Alpha Software, Inc.
web www.alphasoftware.com
cena od 349 USD
systémy Windows 9x/ME/2000/XP/2003

Diskuze (32) Další článek: Ceny 17palcových LCD displejů stále klesají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,