AllTheWeb poráží Google

Internetový vyhledávač AllTheWeb se chce vrátit na výsluní a předhání Google v objemu stránek i nabídce možností.
AllTheWeb.com je vyhledávačem norské firmy FAST, která již v historii několikrát zabodovala ve vyhledávačích. Oblíbený byl například FTP Search, který byl později integrován do AllTheWeb. Před pár lety dokázal AllTheWeb úspěšně likvidovat Altavistu, nedokázal ale odolat tlaku Google, který na svou stranu později přitáhl většinu hledajících na Internetu.

AllTheWeb ale nyní masivně šlápl na plyn a snaží se předhonit Google, kde se dá. Včera oznámil, že prohledává více webových stránek, než samotný Google. Není to sice nějaký výrazný náskok – 2 073 418 204 Google vs. 2 095 568 809 AllTheWeb. Jistě, rozdíl 20 miliónů stránek rozdíl je, ale přece jen se jedná v daném řádu celkových stránek o drobnou položku. Dá se ale říci, že se AllTheWeb Googlu více než vyrovnal.

AllTheWeb také slibuje mimořádnou aktuálnost celého indexu, uvádí, že celý archív je obnovován jednou za 7 až 11 dní. Proto může nabídnout i celkem využitelnou službu prohledávání ve zprávách.

K unikátním vlastnostem AllTheWeb patří dále hledání videosouborů, MP3 souborů a prohledávání FTP serverů. Stejně jako Google nabízí prohledávání obrázků a indexuje také PDF soubory. Google nabízí navíc prohledávání diskuzních serverů.

Pro FAST je AllTheWeb výkladní skříní vlastních technologií, stejně, jako to má Google. Proto rovněž neobsahuje žádné reklamní bannery a stránky se načítají tak velmi rychle. Ke klientům FASTu patří BroadVision, eBay, Ericsson, IBM, Reed Elsevier (Scirus.com), Reuters, T-Online, Tiscali a Terra Lycos, Google se chlubí především partnerstvím s Yahoo a AOL.

V souboji Google vs. AllTheWeb může získat jen uživatel. Výsledky vyhledávání se vzájemně mírně liší a tak je dobrá šance, že co nenajdete na jednom serveru, podaří se nalézt na druhém vyhledávači. Dosavadní síla Google byla především ve velkém objemu prohledávaných stránek, tento nedostatek AllTheWeb smazal a tak nyní můžete s klidem volit mezi oběma servery. Rozdíly lze vypozorovat v řazení nalezených odkazů, Google sází na Page rank získaný vzájemným odakzováním mezi různými servery, AllTheWeb proti tomu monitoruje nalezené odkazy, na které lidé přecházejí častěji.

Diskuze (15) Další článek: KSCM.cz hacknuto, opět

Témata článku: , , , , , , , ,