AllPeers: s Firefoxem už může sdílet data úplně každý

Firefox je znám jako webový prohlížeč, ke kterému můžete instalovat množství nejrůznějších doplňků. Již nějakou dobu existuje například zajímavý nástroj AllPeers umožňující jednoduše sdílet data mezi uživateli. Přátelům a známým tak například ukážete fotografie, aniž byste hledali potřebný prostor někde na webu.

 Plusy / minusy
 + jednoduchost používání
 + sdílení podle uživatelů
 – zatím max. 300 sdílených položek 
 – chybí prohledávání

Rozšíření AllPeers pracuje i s nejnovější verzí Firefoxu 2.0, takže se nemusíte bát nějakých problémů s kompatibilitou. Přestože jde zatím o betaverzi ve stádiu vývoje, je AllPeers již velmi dobře použitelný. Při práci s ním jsem nezaznamenal žádné závažné problémy. AllPeers není určen k vyhledávání filmů, písniček, obrázků nebo jiných „užitečných“ souborů. Nefunguje totiž jako jiné P2P klienty. Data, která nasdílíte, si mohou prohlížet pouze ti uživatelé, které máte v seznamu a kterým to umožníte. Nemělo by se tedy stát, že by vaše soukromé fotografie viděl kdokoli, kdo AllPeers používá.

Instalace probíhá klasickým způsobem, tedy úplně stejně jako u jiných doplňků pro Firefox. Po restartu prohlížeče si můžete zobrazit doplňkovou lištu s několika tlačítky pro ovládání AllPeers. Abyste tuto službu mohli využívat, je nutné se zaregistrovat. Stačí si vymyslet nějaké uživatelské jméno, zadat heslo a pokud možno platnou adresu elektronické pošty. Pak už vám nic nebrání v tom, začít AllPeers používat.

Vytvořte si vlastní komunitu

Základním předpokladem používání AllPeers je vytvoření seznamu spřátelených uživatelů. Pomocí formuláře v postranní liště můžete vyhledat konkrétního uživatele podle jména, které používá v AllPeers, nebo podle e-mailové adresy, kterou uvedl při registraci. Spřátelení uživatelé jsou tříděni do několika skupin, které můžete libovolně upravovat. Při požadavku na přidání nového uživatele mu můžete poslat vzkaz, který se mu v tomto případě zobrazí.

Přidání nového uživatele do seznamu – využijte zaslání vzkazu

V současné verzi zatím není možné seznam uživatelů opatřit fotografií, nicméně si myslím, že by se to ve finále objevit mohlo. Byla by to zajímavá navigační pomůcka. Jednotliví uživatelé ve vybrané skupině jsou zobrazováni pomocí ikonek reprezentujících, zda jsou momentálně připojeni či nikoliv.

Neomezujte se jen na jednoho uživatele

Sdílení během okamžiku

Jakmile si zobrazíte seznam souborů, které pro vás spřátelený uživatel nasdílel, můžete s nimi různě manipulovat. Pro každý soubor jsou zobrazeny náhledy, což oceníte především u sdílených obrázků. Soubory v tuto chvíli nejsou ve vašem počítači. Jakmile se rozhodnete je přenést k sobě, překopírují se z počítače uživatele na druhé straně. Stahování je možné provést po jednom souboru i hromadně. Myslím, že nejvíce bude záležet na domluvě s uživatelem, který vám data nabízí. Rychlost přenosu je otázkou kapacity a rychlosti jeho internetového připojení.

Seznam sdílených souborů lze filtrovat podle uživatelů

U souborů můžete upravovat jejich popisky. Bohužel chybí možnost nějakého smysluplného využití – zejména ve spojení s vyhledáváním. Tato funkce zatím citelně chybí. Pokud začnete pracovat s více uživateli a vytvoříte velké množství sdílených položek, pak nemusí být zrovna jednoduché se v nich vyznat. Zajímavou možností je další sdílení souborů. Položky, které vám nasdílel jeden uživatel, můžete okamžitě nasdílet dalšímu uživateli. Jde o užitečnou funkci, nicméně původní majitel souborů by si tuto skutečnost měl uvědomit. Lehce se pak může stát, že při prohlížení internetu objeví povědomé obrázky ze své sbírky.

Betaverze zatím neumožňuje sdílet více jak 300 položek v jeden okamžik

Sdílení souborů je velmi snadné. Pomocí tlačítka zavoláte příslušnou funkci a do zobrazeného postranního panelu přetáhnete soubory pro sdílení. Stejně tak lze soubory a složky přetáhnout na jméno uživatele v seznamu. Panel s nastavením sdílení se pak automaticky zobrazí. Poté označíte uživatele, kterým chcete k zadaným souborům vytvořit přístup. Zajímavou možností je připojení vzkazu, který se uživateli okamžitě zobrazí. O nových položkách, ke kterým jste získali přístup vás AllPeers informuje v plovoucím panelu při spodním okraji obrazovky. Vypadá podobně jako například upozornění Thunderbirdu na novou poštu.

Pro začátečníky ideální

Většina práce s AllPeers se odehrává v jednotlivých panelech Firefoxu, podobně jako prohlížení webových stránek. Některé části jsou pak zobrazeny v postranních panelech. V nastavení není příliš prostoru k nějakým změnám – tím lépe pro méně zkušené uživatele. Čím méně funkcí, tím je každý program srozumitelný. Upravit můžete umístění složky, do které budou kopírovány soubory stažené od ostatních uživatelů. Veškeré operace jsou zaznamenávány do souborů s protokolem, takže v případě nutnosti máte tyto informace k dispozici. Seznam přenosů je zobrazován v samostatné záložce.

Nastavení programu nevyžaduje téměř žádný zásah

AllPeers má bezesporu ještě velký kus cesty před sebou. Pokud si zachová současnou jednoduchost použití, má šanci dosáhnout obliby u velkého množství uživatelů. Ne každý vyhledává nelegální soubory, ale přitom potřebuje jednoduše sdílet vybrané položky s přáteli nebo spolupracovníky. Právě k tomu je AllPeers naprosto vynikající. Teoreticky by neměl mít problémy ani s organizacemi na ochranu autorských práv, jak se stává u jiných výměnných sítí. Komu to neumožníte, ten obsah vašich sdílených položek jednoduše neuvidí. Pokud budete chtít použít Firefox, ale nezapínat sdílení, můžete AllPeers jednoduše přepnout do stavu offline – podobně jako v komunikačních programech.

 AllPeers 0.53 Beta
 Nástroj pro sdílení souborů
 stáhnout  GigaMania.cz
 výrobce  AllPeers Ltd.
 web  www.allpeers.com 
 cena  zdarma

Diskuze (20) Další článek: Internet Explorer 7 nyní jako automatická aktualizace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,