All-in-Wonder Radeon: Televize v počítači

Řadu All-in-Wonder společnosti ATI jistě není třeba představovat. Už z dob grafických čipů Rage existovaly grafické karty vybavené televizním tunerem, video vstupy i video výstupy. Byla tedy jen otázka času, kdy se po uvedení grafického čipu Radeon objeví karta ATI All-in-Wonder Radeon.
Tento článek vyšel v časopise Computer 23/00 dne 7. prosince 2000

Michal Politzer: Řadu All-in-Wonder společnosti ATI jistě není třeba představovat. Už z dob grafických čipů Rage existovaly grafické karty vybavené televizním tunerem, video vstupy i video výstupy. Byla tedy jen otázka času, kdy se po uvedení grafického čipu Radeon objeví karta ATI All-in-Wonder Radeon.

Podobně jako předchozí 32MB „allinwonderovka“ s čipem Rage 128 obsahuje pro příjem televizního signálu a pro zpracování videa čip Rage Theater. Možná právě proto nemá žádné problémy ve Windows 2000 – televize, nahrávání i další funkce jsou zcela bez problémů. (Uživatelé starší All-in-Wonder s televizním čipem Bt829 určitě vědí, proč se zmiňuji o Windows 2000 – ani po 8 měsících od jejich uvedení ještě firma ATI ovladače pro televizi nezvládla.)

Na cédéčku však naleznete i ovladače pro Windows 98 a ME. To je samozřejmé, protože karta je určena pro dvojí skupinu uživatelů: pro hráče, kteří potřebují vysoký výkon (a ten jim Radeon přinese), a pro „domácí střihače“ – tedy uživatele, kteří na počítači sledují (a nahrávají) televizní vysílání nebo zpracovávají video.

Cesta časem

Nová verze ATI Multimedia Center přináší novinku nazvanou „Time Shifting“. Tedy takto se novinka jmenovala na Invexu. Na přiloženém letáku už se jmenuje Tv-on-Demand, což ale není zcela přesné. Multimedia Center je přeložen i do češtiny a tam se setkáte s „Časovým posunem“. A to přesně odpovídá tomu, co to umí.

Zapnete televizi, zapnete „Časový posun“ a díváte se. Třeba na hokej. Záběr do hlediště. Ne! To je snad Karel od sousedů! Režie přepnula na nudný puk na ledě. Vrtá vám hlavou, zda Karel šel dneska opravdu na hokej. S „Časovým posunem“ se vše ihned dozvíte: převinete záznam a můžete se podívat znovu. Zastavíte si obraz, posouváte jím tam a zpět, hledáte Karla. Karta ATI mezitím dál nahrává hokejový zápas, takže až zjistíte, že Karel to nebyl, protože ten by si nikdy nevzal červenou čepici, můžete se dál dívat na hokej.

A vůbec nevadí, že jste nyní pár minut pozadu, záznam můžete zrychlit a dostat se tak zpět na živé vysílání. Z vlastní zkušenosti musím říci, že ATI skutečně nahrává obraz velmi kvalitně, takže bez nápisu „Živě“ ani nezjistíte, zda se díváte na přítomnost nebo propastnou minulost. Navíc, nahrané video můžete i uložit. Ovladače na přiloženém cédéčku umějí pracovat s formátem MPEG (a to verze 1 i 2) a také s AVI s komprimací pomocí kodeků nainstalovaných ve Windows.

Základ domácího kina

Radeon All-in-Wonder se od předchůdců liší také tím, že obsahuje digitální výstup na monitor. Samozřejmě je přibalena i redukce pro běžný analogový monitor. Dalším pokrokem je digitální zvukový výstup pro připojení systému Dolby Digital s 5 + 1 kanálem.

Zmiňovat kvality čipu Radeon je zbytečné, je už nějaký ten pátek na trhu a přečíst o něm jste si mohli v Computeru 19/00. Je však chvályhodné, že plná podpora DirectX i OpenGL je i ve Windows 2000!

Odradit od koupě této karty může asi jen cena a poměrně silný počítač, který budete potřebovat pro plné využití Radeonu a technologie „Časový posun“. Na druhou stranu získáte univerzální a přitom výkonnou kartu. Zamýšlel bych se však ještě nad jednou věcí: až Microsoft uvede Windows 2001 a ATI přijde s novým čipem, budou se kanadští programátoři snažit, nebo kartu odepíší podobně jako AIW Rage 128/16?

Plusy a minusy
+ vynikající výkon v 2D i 3D
+ příjem TV signálu PAL i NTSC
+ zachytávání videa v plném rozlišení při plném počtu snímků
- ne zcela uživatelsky příjemné zachytávání
- chybí podpora předchozího kodeku ATI VCR 2.0
- nejistota, zda bude ATI kartu podporovat i v budoucnosti

Vstupy a výstupy
Vstupy: stereo audio, S-video, kompozitní video, televizní anténa
Výstupy: DVI-I (s možností redukce na 15-pin VGA), S-video a kompozitní video, stereo zvuk do zvukové karty, digitální stereo audio S/PDIF

grafická a televizní karta
ATI All-in-Wonder Radeon
Zdroj: ATI Europe
Orientační cena: 19 000 Kč
Záruka: 5 let (udávaná výrobcem)
Parametry: čip Radeon, 32 MB pamětí DDR, AGP 4x/2x, vertikální frekvence až 200 Hz, podpora OpenGL a MS DirectX (pro Windows 98, ME, 2000), podpora WDM DirectShow

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Diskuze (21) Další článek: Tolerance ke kótovacímu textu v AutoCADu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,