ALi má licenci na čipset pro Pentium 4

Firma Acer Laboratories získala licenci od firmy Intel na sběrnici procesoru Intel Pentium 4, což ji opravňuje k vytvoření čipové sady pro tento procesor.
Firma Acer Laboratories získala licenci od firmy Intel na sběrnici procesoru Intel Pentium 4, což ji opravňuje k vytvoření čipové sady pro tento procesor. Licence navazuje na existující licence umožňující vývoj a výrobu čipových sad pro procesory Intel Pentium II a Intel Pentium III.

Acer Laboratories (ALi) je po firmě ATI již druhá, která licenci získala.

Živě komentuje: Příznivci čipových sad mají svůj žebříček firem, kde jsou seřazeni různí výrobci čipsetů. Většina očekávala s vysokou pravděpodobností, že první firmou bude VIA Technologies. Mnozí očekávali jako první sadu SiS nebo ALi. Ovšem licenci firmě ATI jako první očekával málokdo. Na jednu stranu je to pochopitelné. Firma ATI chápe privilegium první licence jako závazek firmě Intel, takže na druhou stranu ATI bude nyní „skákat podle not Intelu“. Skutečnost není tak strašná, jak tato slova mohou vyznít, protože ATI zkrátka v současné době nemá na jakékoli ohrožení Intelu.

Proč nezískala první (nebo alespoň druhou) licenci VIA Technologies? Odpověď již částečně zazněla v komentáři firmy ATI. Firma VIA Technologies totiž ohrožuje Intel, protože nejenže velmi výrazně bojuje proti Rambusu (potažmo RDRAM) svou podporou DDR SDRAM paměti, ale především sama vyrábí procesory, konkurující nejlevnějším Celeronům (nebo se o to alespoň snaží). To vše Intel chápe jako důkaz jisté míry odbojnosti a neposlušnosti firmy VIA, takže svěření tak citlivé otázky jako je čipset pro Pentium 4 (resp. licence procesorové sběrnice) nechce této firmě svěřit do rukou. Mohlo by to totiž znamenat nejen možný průchod některým směrům proti Pentiu 4, ale především licence na sběrnici Pentia 4 je teoretickým základem pro vývoj procesoru, který by byl levnou a nevýkonnou obdobou Pentia 4. Nebyl by to ale produkt Intelu (jakýsi „Celeron“ z jádra Pentia 4, ale s poloviční L2 cache jak je zvykem), ale řekněme VIA Cyrix 4. Pro tento procesor by se použilo jádro Ezra, takže by byla šance na výkon alespoň srovnatelný s nejlevnějšími verzemi Pentia 4. Prodej levných Pentií 4 by se jistě zhroutil a cenová hladina ostatních verzí by se jistě posunula a takový hazard si Intel zkrátka dovolit nemůže.

Váš názor Další článek: Automatické úpravy fotografií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,