Facebook | USA | Cenzura

Algoritmus Facebooku označil text americké Deklarace nezávislosti jako „nenávistný obsah“

Algoritmy Facebooku rozhodly, že text Deklarace nezávislosti Spojených států amerických, kterým Třináct kolonií deklarovalo svou nezávislost na Velké Británii, porušuje jeho politiky proti nenávistnému obsahu. Na základě toho pak „závadné“ příspěvky, obsahující text klíčového historického dokumentu, bez milosti odstranily.

Šéfredaktor novin The Vindicator Casey Stinnett popsal incident na internetových stránkách: „Někde v odstavcích 27-31 Deklarace nezávislosti napsal Thomas Jefferson něco, co Facebook považuje za urážlivé“. O kauze informoval loni například britský Telegraf, ale i řada dalších renomovaných médií.

Deklarace nezávislosti Facebooku vadila

Lokální deník The Vindicator chtěl svým čtenářům nabídnout kompletní text Deklarace nezávislosti. Ačkoli se jedná o relativně krátký dokument, rozhodli se ho editoři publikovat na sociální síti postupně ve dvanácti příspěvcích. Každé ráno od 24. června do 4. července 2018 tak vystavovali příspěvek s určitou pasáží.

Prvních devět částí bylo publikováno podle plánu, ale desátá část, skládající se z odstavců 27–31, se na stránce neobjevila. Namísto toho The Vindicator obdržel od Facebooku oznámení, že příspěvek „porušuje standardy proti nenávistným projevům “.

Stinnett uvedl, že Facebook nijak nekonkretizoval pasáž, která byla důvodem k zablokování příspěvku. Sám se domníval, že algoritmus vyhodnotil jako závadnou část, kde se o původním americkém obyvatelstvu píše jako o „nemilosrdných indiánských divoších“.

Facebook ustoupil

Facebook později přezkoumal rozhodnutí algoritmu a vydavateli zaslal omluvu: „Vypadá to, že jsme udělali chybu a odstranili něco, co jste zveřejnili na Facebooku, ačkoli to nebylo v rozporu s našimi standardy komunity.“ Tisková mluvčí Sarah Pollack se snažila situaci odlehčit argumentem, že algoritmy zpracovávají miliony zpráv a občas se mohou splést.

Kromě omluvy a opětovné publikace příspěvku zrušil provozovatel největší sociální sítě také všechna opatření, která vůči vydavateli uplatnil. Casey Stinnett nicméně i po této události veřejně vyjadřoval svůj podiv nad tím, jak cenzorské algoritmy mohly zablokovat slova Thomase Jeffersona. Epizoda je pro něj připomínkou toho, že se noviny „staly závislými, možná příliš závislými“ na Facebooku.

Uvedená kauza se stala ukázkovým symbolem toho, jak mechanismy, které technologické společnosti používají k regulaci obsahu – z nichž mnohé zahrnují algoritmy a další automatizované procesy – mohou mít za následek nepříjemné, až trapné chyby.

Diskuze (108) Další článek: Týden Živě: Google I/O, Microsoft Build a další události

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,