Cloud | Amazon | Alexa

Alexu dostanou i „hloupá“ zařízení s 1 MB RAM. Asistentku bude Amazon streamovat z cloudu

Alexa od Amazonu se brzy dostane i na zařízení, která ke svému chodu potřebují minimální výkon. Znamená to, že hlasovou asistentku brzy dost možná budeme potkávat i na relativně „hloupých“ zařízeních typu žárovky nebo termostatu. V pondělí to oznámila dceřiná společnost Amazonu zaměřená na cloudová řešení Amazon Web Services (AWS). Novinka je součástí širších snah firmy udělat Alexu dostupnější pro výrobce hardwaru.

Dosud bylo k implementaci Alexy nutných 100 MB RAM a čip Cortex-A. Hlasovou asistentku ale nyní budou moci dostat i zařízení, která mají pouhý 1 MB RAM a levnější čipy ARM Cortex-M. To je drobná výbava, jakou dostávají gadgety, které nemusí provádět složitější výpočetní procesy, ale přesto jsou připojené k internetu. Typicky tak půjde o různou výbavu do domácnosti nebo třeba hračky.

Samozřejmě u zařízení s tak minimálním výkonem nelze očekávat, že by na nich Alexa zvládala komplexní úkony, jako je rozpoznávání řeči. Aby proto hlasová asistentka fungovala, bude pracovat v cloudu. Jediné, co zařízení bude skutečně muset umět, je rozpoznat klíčové slovo, které ji aktivuje. A to není až tolik složité.

Amazon nespecifikoval konkrétní zařízení, která nově Alexu dostanou. Viceprezident internetu věci v AWS Dirk Didascalou nicméně pro TechCrunch řekl, že je to ohromný krok směrem k lepší interakci s prostředím – člověk už doma nebude muset hledat centrální hub, ale Alexu bude mít de facto všude. Pro výrobce hardwaru to podle jeho slov navíc znamená, že mohou přesedlat na levnější čipy a ušetřit až 50 procent nákladů.

Diskuze (5) Další článek: Jak se smějeme na síti: Kdy se zrodila zkratka OMG a proč Thajce rozesměje 555

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,