Amazon | Alexa | Amazon Echo

Alexa Amazonu se narodila v Polsku, českou verzi to ale nejspíš neurychlí

  • Za hlasem Alexy stojí vývojové centrum Amazonu v polském Gdaňsku
  • Uvedení lokalizované podoby asistentky Alexa do dalších zemí se řídí velikostí a zájmem trhu

Stále čekáte na „Alexo, rozsviť světla“? Také jsme zvědaví, kdy s chytrými reproduktory Amazonu budeme komunikovat naší mateřštinou. Vzhledem k tomu, že podstatný vývoj Alexy probíhá v jazykem nám blízkém Polsku, zajímalo nás, zda nám to termín uvedení trochu pošoupne kupředu. A tak jsme využili příležitosti a do polské pobočky Amazonu jsme se vydali.

Alexa je původem Polka

Polský Gdaňsk nemají našinci příliš spojený s pokročilými informačními technologiemi, ale právě tady sídlí významné vývojové centrum Amazonu, které se podílí nejen na vývoji hlasové asistentky Alexa.

5b35de3cc32b4_o_large.jpg
Vývojové centrum Amazonu v Gdaňsku

Alexu netvoří jen jediná technologie, a tak nevzniká jen na jednom místě. Hlasový povel totiž musí projít převodem na text, sémantickou analýzou pro pochopení smyslu, pak se případně musí prohledat znalostní databáze neustále aktualizovaná z dostupných internetových zdrojů a nakonec se musí zformovat hlasová odpověď, kterou během chvíle zodpoví známý hlas asistentky Alexa.

Paradoxně právě tento hlas, tedy to, co dává osobnost výsledkům počítačových algoritmů, vzniká v Polsku. Amazon v roce 2013 koupil gdaňskou vývojářskou firmu Ivona Software zabývající se převodem textu na mluvenou řeč a postavil kolem ní své polské vývojové centrum, které nabírá zájemce z celé Evropy.

V současnosti tak v centru pracuje přes stovku lidí a věnují se nejen hlasu pro Alexu, ale hlasovým službám v dalších produktech Amazonu, třeba automatizaci servisních center nebo převodu textu na řeč v rámci služeb AWS.

Představení polského vývojového centra (anglicky)

Na konci září proběhla v Gdaňsku akce Innovation@Amazon, kde se sešli zástupci vývojových center Amazonu z celé Evropy a ukazovali vývojářům i studentům možnosti AWS, strojového učení i zákulisí Alexy. Tedy ideální příležitost získat více informací o vývoji a dostupnosti Alexy v dalších zemích.

Kdy bude česká Alexa?

Amazon tradičně neprozrazuje své plány, takže na otázku „Kdy bude Alexa v češtině?“ se nedozvíte odpověď přímo. Z jednotlivých dílků skládanky ale můžeme poskládat docela přesnou, byť nepříliš optimistickou odpověď.

Samotná služba Amazon Alexa nestojí jen na hlasu. Když se Amazon rozhodne uvést Alexu na vybraný trh, snaží se vybudovat celý ekosystém služeb napojených na Alexu uzpůsobený místním podmínkám. Například při startu v USA sloužila jako hlavní hudební služba Pandora, pro Evropu je důležitější Spotify, v nedávno spuštěné Indii zase lidé využívají nejčastěji jinou hudební službu.  

Musí se také vyřešit korektní rozpoznávání jazyka. V Indii nebo Kanadě, kde je angličtina běžná, nestačí jen recyklovat americkou Alexu. Musí se přizpůsobit rozpoznávání místního přízvuku a struktury. Například se systém musí vyrovnat s Kanaďany schopnými plynule míchat anglické a francouzské výrazy v jedné větě, nebo vyslovovat indické názvosloví v různých nářečích.

IMG_20190928_140312.jpg
Sedm jazyků a čtrnáct zemí, tak nyní vypadá Alexa.
V ostatních zemích slouží „mezinárodní verze Alexy“

Amazon Alexa aktuálně oficiálně podporuje sedm jazyků: angličtina, němčina, francouzština, italština, španělština, japonština a hindština. Letos by měla přijít ještě portugalština (hlavně kvůli Brazílii).

Klíčová služba převodu textu na řeč je pak dostupná samostatně jako Amazon Polly pro zákazníky AWS. Polly nabízí více jazyků – 21 bez započítání různých variant. Nechybí mezi nimi třeba rumunština, islandština nebo polština. Pro nás je podstatné, že češtinu mezi nimi nenajdete.

Pokud tedy zatím Amazon ani nenabízí českou verzi hlasového rozhraní, česká Alexa není ani na vzdáleném obzoru. Ostatně i tak velký trh, jako je Brazílie, ještě Alexu nemá a Amazon očividně s expanzí nespěchá. Celkem je Alexa nyní lokalizovaná pro 14 zemí.

Nevypadá to ostatně ani na případný dramatický obrat v rychlosti. Amazon Alexa totiž kromě tradičních základních hlasových povelů pracuje s tzv. skills od externích vývojářů. Vývojář v rámci skill připraví strukturu odpovědí na dotazy a poskládá základní inteligenci rozhraní. Například dotaz „Alexa, ask Netatmo what’s the CO2 level” spustí skill meteorologické stanice Netatmo a ten odpoví hlasem aktuální stav naměřené koncentrace CO2 v místnosti. Jazyk v rámci těchto skillů je ale plně na vývojáři. Přidání nového jazyka Alexy tak znamená, že sami vývojáři musí přeložit všechny texty do nového jazyka, aby zpřístupnili skill pro novou zemi.

Omezený život s mezinárodní verzí

Česká republika nyní spadá mezi země, kde musíme existovat jen s mezinárodními verzemi zařízení Amazon Echo a dalších produktů podporujících Alexu.

Mezinárodní verze komunikuje jen anglicky (u nás a většině zemí) nebo německy. Nedokáže přehrávat hudbu z Spotify, neumí všechny skills v nabídce a nepodporuje přímé nákupy, lokální zpravodajství nebo místní informace. Nabízí hudbu z internetových rádií přes TuneIn a hudební službu Amazon Music Unlimited. Dále zvládne ovládat chytrou domácnost, nastavit upozornění, poskytnout zprávy, předpověď počasí a základní informace.

testovacidum.jpgkamera.jpgkonvice.jpgecho dot.jpg
V ukázkové místnosti přeplněné zařízeními s podporou Alexy šlo hlasovým povelem uvařit čaj, změnit barevné ladění místnosti nebo třeba vyslat robotický vysavač

Aby Amazon uvažoval o rozšíření Alexy do další země, musí v ní dle svých slov cítit potřebu od zákazníků. Je to tedy taková Hlava 22: když reproduktory Amazon Echo nenabízejí v dané zemi plné funkce, zákazníci se nehrnou, a z toho Amazon usuzuje, že v dané zemi není zájem...

Google vs. Amazon: Kdo dřív bude umět česky?

Pokud zvažujete, na kterého domácího asistenta si vsadit s českou komunikací, popravdě dávám větší šance Googlu. Už dnes nabízí převod českého textu na řeč a díky diktování českého textu v telefonu získává bázi pro přesné rozpoznávání mluveného slova.

Česká republika z pohledu technologií zatím prostě není pro Amazon moc zajímavá. Máme tu distribuční centrum, ale nakupování nás směřuje na německý Amazon, a hlasové služby Amazonu, nezbytné pro českou Alexu, zatím s češtinou ani nepočítají. Ani Poláci nemají vlastní polskou Alexu, a to jich je násobně víc a potřebné technologie sami přímo vyvíjejí.

K Alexe od Amazonu je tedy třeba přistupovat bez velkých očekávání lokalizace služeb. I omezená základní verze je schopná nabídnout zájemcům v České republice zajímavé funkce a díky masivní podpoře vývojářů se těší podpoře mnoha zařízení pro vybavení chytré domácnosti. Musíte na ni ale mluvit anglicky. Čeština možná někdo v budoucnu dorazí, ale v té době bude nyní koupený chytrý reproduktor nejspíš za hranicí své morální životnosti.

Diskuze (3) Další článek: Google Asistent míří do Chromu a na web. Umí rezervovat lístky do kina a další věci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,