Cortana | Alexa | Siri

Alexa a Siri šíří genderové stereotypy, říká UNESCO. Digitální asistenty chce „bezpohlavní“

Hlasové asistentky ženského pohlaví jako je Siri od Applu nebo Alexa od Amazonu pomáhají šířit nebezpečné genderové stereotypy. Tvrdí to UNESCO v nové studii, podle které tyto asistentky navozují fakt, že ženy jsou povolné, snadno potěšitelné a mají rády oslovování lechtivými jmény. Nejlepší by podle UNESCO bylo, aby hlasoví asistenti byli zcela bez pohlaví. 

Studie, nazvaná Closing Gender Divides in Digital Skills Through Education (Uzavírání genderových rozdílů v digitálních dovednostech prostřednictvím vzdělávání), je přímo adresovaná společnostem jako Apple, Google, Amazon a Microsoft, které hlasové asistentky vytváří. Všechny totiž až na Google mají asistentky ženského pohlaví. 

V případě Googlu je to Google Asistent, který jako jediný vytváří efekt jakési bezpohlavnosti. V minulosti se rovněž snažil hlasy pojmenovat „červený“ a „oranžový“ místo „mužský“ a „ženský“, čímž navodil neutrální prostředí. 

„Protože hlasy většiny hlasových asistentek jsou ženské, vytváří to signál, že ženy jsou povolné, přehnaně ochotné, mohou se přetrhnout a že jsou dostupné jen pomocí doteku nebo strohého hlasového příkazu Hej a Ok,“ popisuje zpráva. Problém je podle agentury natolik vážný, že to může v některých komunitách skutečně podporovat genderové stereotypy. 

Z velké míry za to podle UNESCO může fakt, že za asistentkami stojí převážné mužské inženýrské týmy. Že jsou asistentky ženského pohlaví, navíc napomáhá tomu, že s nimi lidé mluví sexuálně - i inženýr Microsoftu z týmu Cortany přiznal agentuře, že „podstatná část prvotních dotazů se týkala sexuálního života asistentky“.

„Svět si musí dávat větší pozor na to, jaké pohlaví přisuzuje technologiím s umělou inteligencí a kdo toto pohlaví přisuzuje,“ upozorňuje ve studii Saniye Gülser Coratová, šéfka UNESCO pro genderovou rovnost. 

Problematika je podle agentury důležitá i proto, že míra vyhledávání pomocí hlasových příkazů neustále roste. Očekává se, že do roku 2020 bude činit až 50 procent z celkového počtu vyhledávání na webu. Je tak třeba zajistit, že hlasové asistentky nebo asistenti budou co nejméně závadní ve všech směrech. 

Diskuze (39) Další článek: Američtí filmaři žalují populární pirátské doupě YTS, ale stejně to nepomůže

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,