Šéf vývoje Windows: desktop je naše killer aplikace

Po třech letech jsme se opět setkali s Alešem Holečkem, který z pozice viceprezidenta řídí v Redmondu vývoj Windows. Neobává se neúspěchu nových Osmiček, které míří na trh?

Aleš Holeček – viceprezident vývoje Windows.pngPřed třemi lety krátce po vydání Windows 7 jsme vyzpovídali Aleše Holečka z Microsoftu. Tehdy dohlížel na vývoj Windows přímo z Redmondu a byl tedy unikátní českou spojkou v srdci softwarové firmy, jejíž operační systém používá miliarda uživatelů.

Od té doby se toho mnoho změnilo. Aleš Holeček povýšil na viceprezidenta vývoje Windows, jeho kancelář je v sousedství šéfa Windows Stevena Sinofskyho a Microsoft na trh uvedl Windows 8. Opět jsme se tedy setkali a zeptali se na několik otázek, které trápí komunitu.

Náš první dotaz ale mířil někam úplně jinam. Nikdy se neodkážeme pořádně shodnout, jaký rod vlastně používat ve spojení s Windows. Jsou to ta Windows, ty Windows, nebo prostě ten Windows? Současný pražský Microsoft v tom má jasno a hodlá s posvěcením ÚJČ nadále propagovat pouze ten Windows, tedy ten (operační systém) Windows. Tak ale teď už ke slíbeným dotazům.

Komunita se od srpna dohaduje, jak je to s tím Metrem. Skutečně se Microsoft toto slovíčko snaží vymýtit ze své oficiální prezentace, a jaký je opravdový důvod?

Je to velice jednoduché. Po dobu vývoje Windows používáme spoustu kódových jmen a Metro bylo jedním z nich, které se nicméně dostalo do veřejného žargonu. Když jsme se pak chystali vypustit hotový Windows, podobná označení jsme postupně mazali jak z dokumentace, tak ze samotného softwaru.

Aleš Holeček – viceprezident vývoje Windows.png  Aleš Holeček – viceprezident vývoje Windows.png
Aleš Holeček nastoupil do Microsoftu v roce 2007 a podílel se na vývoji Windows Vista, 7 a 8. Dříve pracoval třeba v MetaCreations a nástrojích Kai's Power Tools a Bryce.

Takže to opravdu nesouvisí se šuškandou, že se ozvala jistá německá firma, která toto slovo používá ve své obchodní značce?

Pro nás to bylo opravdu jen kódové jméno, které jsme používali během vývoje a zbavili bychom se ho tak i tak.

Logo Windows 8 až podezřele připomíná Windows 1. Je v tom nějaká hlubší symbolika nového začátku, kterým Windows 8 bezesporu je?

Snažili jsme se vytvořit digitálně autentické logo, které odpovídá tomu, co děláme. Někteří napodobují skutečné věci jako třeba dřevo, kůži nebo hliník. My se zaměřujme na jednoduché barvy a typografii a takové je i naše logo. Měnili jsme celý designový jazyk i pro další produkty.

Loga Windows v psoledních třiceti letech.png
Loga Windows v posledních bezmála třiceti letech

Kdy jste vlastně začali dělat Windows 8?

V létě 2009. Tou dobou jsme dokončovali tehdejší Windows 7 a tým se pomalu začal věnovat jeho nástupci. Když jsme se tedy společně bavili naposledy, vývoj už byl v plném proudu. Samotná koncepce nového uživatelského rozhraní je ale starší, určité prvky jsme totiž zkoušeli už v rámci Windows Media Center, Zune a samozřejmě Windows Phone 7.

Na trhu se objevují první tablety s Windows RT. Dokážete ale lidem vysvětlit, že Windows RT není Windows 8 a nemohou tam spustit své staré programy?

Lidé, kteří si budou kupovat RT zařízení, budou očekávat nízkou spotřebu a vůbec charakteristiku současných ultramobilních zařízení jak je tomu u iPadu a Androidu. Školíme naše prodejce, aby tento klíčový rozdíl obou platforem dokázali vysvětlit, ale samozřejmě bude docházet k omylům. Nicméně předpokládáme, že se časem dočkáme toho, že bude devadesát procent aplikací dostupných jak pro klasický desktop, tak pro Windows RT a Windows Store.

Informace o systému na tabletu Samsung Ativ Tab.png
Informace o systému na armovém tabletu Samsung Ativ Tab

V Metru na Windows 8 dnes běží také prohlížeč Chrome a Firefox s vlastními komplikovanými jádry. Dočkáme se toho i v Metru na Windows RT, kde je zatím k dispozici pouze Internet Explorer 10?

Na Windows 8 mají prohlížeče výjimku a mohou zasahovat hlouběji do systému, ale momentálně neplánujeme povolit něco podobného i na Windows RT.

Google a Mozilla se však už ozvaly Evropské komisi a toto omezení se jim nelíbí.

Uvidíme.

Chrome pro prostředí Metro.png
Chrome pro prostředí Metro poběží jen na velkém Windows 8

Windows 8 se dá velmi dobře ovládat na tabletu, a když se to člověk naučí, tak i na desktopu. Jenže lidé se nechtějí učit a hodlají rychle a intuitivně používat počítač hned po vybalení z krabice. Neobáváte se toho, že lidé vyzkouší Windows 8 a bude jim zpočátku připadat příliš nový a složitý?

Neobáváme. Během veřejného testování jsme provedli spoustu měření a doba učení je podle dosavadních výsledků poměrně krátká. Zkoumali jsme různé metriky včetně úspěšně dokončených úkolů uživateli a dopadlo to dobře. V každém případě je to stejné jako s chytrými dotykovými telefony. Ty jsme se museli také naučit používat jako nový koncept ovládání.

Počítače pro Windows 8.png  Počítače pro Windows 8.png  Počítače pro Windows 8.png
Windows 8 netouží pouze po tabletech, ale i po laptopech klasických konstrukcí

Společně s Windows 8 jste vypustili také Xbox Music. Je to pěkná služba, ale nemůžeme ji používat. Změní se to?

Lukáš Křovák (manažer divize Windows Client): Budeme se snažit, aby byla služba na co nejvíce trzích, ale zatím nemáme bližší informace. Plánujeme český Bing, ale časový plán vám zatím také neřekneme.

Metro s dlaždicemi je všudypřítomné. Znamená to tedy, že se snažíte upozadit klasický desktop a ve Windows 9 už třeba ani nebude?

Uživatele určitě nikam netlačíme a dáváme jim volbu. Desktop máme strašně rádi a je to pro nás stále killer aplikace, takže se ho rozhodně nesnažíme zbavit. Photoshop a Visual Studio se budou vždy ovládat myší a klávesnicí a nemá smysl je předělávat do Metra.

 Visual Studio 2013.png
Microsoft nezabije desktop, některé jeho programy totiž nelze nahradit

Není to tedy opravdu nějaká forma A/B testu? Když se Metro prosadí, bude to hlavní rozhraní příštího Windows. A když se naopak neprosadí, vrátíte se k desktopu?

Ne ne, pouze nechceme dělat kompromis a chceme nabídnout oba přístupy v jednom. V devadesátých letech jsme nosili po kapsách hromadu různých krabiček. Pager, telefon, MP3 přehrávač, GPS… Kupovali jsme si kalhoty s velkými kapsami a speciální opasky. A pak někoho napadlo to všechno slisovat do jedné plastové krabičky a Apple to tehdy udělal ze všech nejlépe. Dnes se odehrává stejná diskuze, ale už nejde o kapsu, ale o vaši pracovní tašku. Podle nás tam stačí mít jen jedno zařízení, ale jiní naopak tvrdí, že jich je třeba více.

Třeba Apple a Tim Cook, který tvrdí, že dáváte dohromady jablka s hruškami. Co si o tom myslíte?

No co si asi mohu myslet. Dělám v Microsoftu.

Metro na Windows 8.png  Desktop na Windows 8.png
Stejně jako smartphone integroval funkci telefonu, kapesní navigace, MP3 přehrávače, diáře a dalších krabiček, tak Windows 8 integruje tablet s velkým osobním počítačem

Budou někdy aplikace pro Windows kompatibilní s Windows Phone?

Technicky by to samozřejmě šlo, ale těch kompromisů by bylo příliš mnoho. Obě platformy sdílejí části stejného kódu, ale je složité vytvořit takovou aplikaci, která bude vypadat dobře jak na malém telefonu, tak na velkém počítači. Zatím to tedy neplánujeme.

Součástí Windows RT je také Office 2013. Proč se ale spouští na desktopu a není upravený pro Metro?

Na precizní práci s tabulkovým a textovým procesorem je myš i klávesnice mnohem lepší než tlustý prst. Samozřejmě jsme to zkoušeli, ale zatím to nedopadlo moc dobře. Na kreativní práci je přesná myš prostě lepší. Při práci s dokumenty zároveň často pracujeme s více okny vedle sebe, kopírujeme data z jednoho dokumentu do druhého a desktop je v tomto případě opravdová hodnota. Podobu Office nakonec každý velmi dobře zná, takže proč to měnit?

Office 2013.png
Office 2013 má klasické rozhraní i na Windows RT, Microsoft je totiž přesvědčený, že se bude myší vždy ovládat o něco lépe

Jak motivovat vývojáře k publikování aplikací ve Storu?

Budeme organizovat vývojové kempy po celém světě. V Indii jsme uspořádali rekordní hackathon, na kterém se sešlo několik tisíc vývojářů a podobných akcí je více. Motivace je jednoznačná. Platforma je nová, dostane se ke spoustě uživatelů, má přívětivější obchodní model, můžete na rozdíl od Applu používat libovolný reklamní a monetizační systém a od určité úrovně jde vývojáři až 80 procent výnosu z aplikace ve Storu.

Na Storu je také zatím velmi málo českých aplikací, takže každý nový přírůstek potěší a každý si ho všimne.

Ano, to je určitě jedna z největších příležitostí za poslední roky, poněvadž tu vzniká další ekosystém a to se nebude jen tak opakovat. Platforma Windows má poprvé ve své historii jeden centrální zdroj aplikací a asi nebude nikdo zpochybňovat, že základna uživatelů bude obrovská.

Windows Store.png
Českých kvalitních aplikací je zatím na Storu jako šafránu, skoro každá tedy vzbudí zájem, což je marketingová příležitost

První vlnou uživatelů Windows 8 budou majitelé současných nedotykových počítačů, kteří si pořídí levný upgrade. Právě ti by ale mohli ignorovat celé Metro jako ryze dotykovou nadstavbu, která je zase až tak nezajímá. Nebylo by to jedno z největších rizik pro celý Windows Store, který nabízí přesně tento typ aplikací?

To si nemyslím. Windows Store neeviduje pouze aplikace Metra a jeho přidanou hodnotou je právě snadné vyhledání. Díky kontrole každé aplikace na Storu pak mají uživatelé jistotu, že tyto aplikace nebudou zavirované. Myslím si, že lidé začnou sami procházet Store, instalovat a zkoušet jednotlivé aplikace jako na chytrých telefonech a začnou nacházet zajímavé kousky. Možná to začne od her a nakonec si budou (v Metru) číst svůj oblíbený časopis.

Děkujeme za rozhovor.

Uspěje Windows 8? Jeho předchůdce Windows 7 byl s 670 miliony prodaných licencí jedním z nejúspěšnějších počinů Microsoftu a je momentálně nejpoužívanějším desktopovým systémem na světě, Osmičky to tedy budou mít těžké. Anebo to naopak půjde jako po másle díky levným upgradům a atraktivním hybridním tabletům a dotykovým notebookům? Nejsou ale zatím příliš drahé? A jak bude vypadat Windows 9?  Podělte se se svým názorem v diskuzi pod článkem. 

Diskuze (169) Další článek: České Budějovice, Ostrava, Brno, Plzeň – kde se uvidíme?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,