Aktuální informace o Email.cz a Seznam.cz

Dnešní očekávaná tisková konference Seznamu měla na programu dvě hlavní témata. Tím klíčovým byla nedávná akvizice společnosti Atlantic Tristan Company s.r.o., čímž Seznam přebral službu Email.cz. Druhé téma se pak týkalo nové verze e-mailu Seznamu, která už je nějaký ten čas v provozu. Obě témata spolu pochopitelně úzce souvisí.

Než se dostaneme k očekávaným změnám, které Email.cz čekají, povíme si nejprve něco o pozadí koupě. Cena akvizice nebyla zveřejněna, což se ovšem dalo očekávat. Celá dohoda se připravovala tři měsíce, i když rozhovory a zájem Seznamu byl patrný již delší dobu. Akvizicí získal Seznam veškeré domény, ochranné známky a 100% podíl ve firmě ATC.

I po některých technických problémech v dřívější době si Email.cz stále udržoval skupinu věrných uživatelů, kterých je přibližně 230 tisíc, přičemž denně čte svou poštu okolo 45 tisíc uživatelů. Motivací Seznamu však nebylo ani tak získání tohoto počtu lidí pod svá křídla, jako spíše značka Email.cz jako taková. Podle slov Ivo Lukačoviče se jedná o unikátní freemail na českém internetu, obsahuje některé pokročilé funkce (např. SSL šifrování) a několikrát jej přirovnal k Ferrari mezi českými freemaily. O obnovení puncu kvality a znovuoživení dnes již poněkud zašlé slávy tohoto prvního freemailu u nás se teď hodlá Seznam pokusit.

Co tedy čeká uživatele Email.cz v dohledné době?

  • celý freemail bude fungovat nadále samostatně, nedojde k žádnému sjednocení uživatelského rozhraní pod hlavičkou e-mailu Seznamu nebo něco podobného
  • dojde k podstatnému zredukování reklamních ploch (až o 80 %), čímž dojde ke zrychlení celého systému
  • proběhne posílení hardware, s čímž souvisí i plánované stěhování serverů z Brna do Prahy. To by mělo proběhnout 6. srpna a v tento den bude tedy služba nedostupná. O všem budou uživatelé informování již zítra.
  • zachování všech domén, nejen email.cz, ale i ladymail a další
  • navýšení kapacity nejprve na 20 MB
  • zdarma dostupné POP3 (současní předplatitelé budou možná kompenzování větší schránkou či převodem kreditu do sms systému, nicméně o tom ještě není rozhodnuto)

Prvotních změn se dočkáme do dvou měsíců, další navýšení kapacity (2 GB) pak koncem roku nebo počátkem roku příštího (kvůli nutným úpravám systému, nejde jen o nakoupení hardware). Na obou freemailech, tedy e-mailu Seznamu i Email.cz bude nadále pracovat jeden tým vývojářů. Jak jsem však již zmínil, neznamená to, že by došlo ke sloučení obou webů do jednoho. Spíše půjde o vzájemné doplnění funkcí mezi oběma systémy. To, co chybí Seznamu a má to Email, bude doprogramováno a naopak. Časem by tedy měly vzniknout dva na první pohled zcela nezávislé a kvalitní freemaily s největší škálou funkcí.

Diskuze (17) Další článek: Nové procesory Intelu pro notebooky

Témata článku: , , , , , , , , , ,