Aktuálně: Zatím nejzákeřnější varianta I Love You je mezi lidmi

To, že se objeví modifikace I Love You, se dalo čekat, zatím poslední varianta ale přepisuje všechny soubory a umí sama mutovat. Šíří se navíc ještě zákeřněji.

To, že se objeví modifikace I Love You, se dalo čekat, zatím poslední varianta ale přepisuje všechny soubory a umí sama mutovat. Šíří se navíc ještě zákeřněji.

Nová varianta VBS.NewLove.A k šíření opět využívá kód napsaný ve VBScriptu a rozesílání na adresář Outlooku. Virus má ovšem v sobě jednoduchou funkci pro mutaci, kdy při posílání své kopie náhodně modifikuje komentáře v těle viru, aby tak ztížil jeho identifikaci.

Problém je zejména s jeho šířením. Při posílání své kopie totiž vybere jméno dokumentu z vašich naposledy použitých dokumentů a pošle e-mail s předmětem FW: jméno vybraného souboru, v příloze je pak stejně pojmenovaný kód viru pouze navíc s příponou .vbs.

Může vám tak dojít třeba e-mail FW: vysledky.doc, který bude mít v příloze vysledky.doc.vbs. Ač jsou nyní jistě všichni i laičtí uživatelé dostatečně upozorněni, aby nespouštěli podezřelé přílohy, tento způsob by je mohl zaskočit. Pokud je virus aktivován z Windows NT nebo Windows 2000, zapomene virus na jméno dokumentu a posílá se jen například FW: .doc s přílohou .doc.vbs.

V případě aktivace virus nastaví u VŠECH právě neotevřených souborů na lokálních a síťových discích nulovou délku a přidá jim příponu .VBS. Jediné, co nepřepíše, je obsah hlavního adresáře. Takto postižené počítače nejdou pochopitelně nastartovat a je nutné je celé obnovit ze zálohy.

Virus byl již zjištěn v Americe "in the Wild", počet postižených jde nyní do tisíců.

Diskuze (32) Další článek: Computer 9/00

Témata článku: , , , , , , , , , , ,