Windows 10 | Windows Update | May 2020 Update

Aktualizace Windows 10 nebudou vytěžovat připojení. Systém dostane nový omezovač

Windows 10 May 2020 Update (v2004), jenž do počítačů brzy zamíří, přinese jednu skrytou, avšak hodně užitečnou funkci. V nastavení bude možné omezit rychlost stahování aktualizací v jednotkách megabitů za sekundu. Poprvé se omezovač objevil ve Windows 10 Fall Creators Updates (v1709), od té doby je možné stahování přiškrtit relativně v procentech vůči rychlosti připojení.

Volba se nachází v Nastavení | Aktualizace a zabezpečení | Optimalizace doručení | Upřesnit možnosti. Nastavení omezí stahování aktualizací nejen přes Windows Update, ale také přes Microsoft Store. Pomůže to hlavně u pomalejšího internetu, neboť systém si nekompromisně sebere veškerou šířku pásma, takže prohlížeče, messengery a další programy jsou těžko použitelné.

V nastavení lze přitom zvlášť upravit dostupnou rychlost pro aktualizace na pozadí a na popředí. Ty první se spustí automaticky, ty druhé pak ručně po kliknutí na tlačítko Vyhledat aktualizace.

Windows 10 mimochodem dovolují stahovat aktualizace nejen ze serveru Microsoftu, ale také z ostatních počítačů na internetu. Tímto P2P uzlem se stanete, pokud sami stahování z jiných počítačů povolíte (běžně je funkce vypnutá). Po zapnutí můžete v nastavení Optimalizace doručení limit také rychlost nahrávání.

Diskuze (34) Další článek: Kompletní trojrozměrná mapa myšího mozku obsahuje souřadnice 100 milionů buněk

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,