Intel | Windows 10 | Aktualizace

Aktualizace Windows 10 a softwaru Intelu může způsobovat vysoké zatěžování procesoru

Počátkem prosince vydaly firmy Microsoft a Intel nové aktualizace pro počítače s operačním systémem Windows 10. Ty však přinesly nejen řadu oprav, ale mnohým také způsobily vrásky na čele z důvodu nastalých problémů s výkonem a odezvou.

Konkrétně na některých zařízeních docházelo k zatěžování procesoru, které se projevovalo zpomalením jak při běžných operacích, tak i při hraní her. Zvýšené využívání CPU začali uživatelé hlásit po vydání prosincových aktualizací pro Windows 10 a Intel Driver & Software Assistant Tool.

Vytěžovaný procesor – pomalejší systém

V některých případech pomohla k vyřešení problémů odinstalace aktualizace KB4592438. Tento opravný balíček, vydaný 9. prosince, měl za úkol zlepšit zabezpečení při použití starší verze Microsoft Edge a produktů Microsoft Office.

Část uživatelů ale hlásila jiné potíže, projevující se vysokou zátěží procesoru procesem DSAService. V tomto případě se jedná o službu, jež je součástí nástroje pro aktualizaci softwaru Intel Driver & Support Assistant.

Proces DSAService dle postižených uživatelů zatěžoval procesor na 50 až 100 %, což způsobovalo například pokles snímkovací frekvence v některých hrách. Chyba se projevovala v náhodných intervalech a bez jakékoli zjevné souvislosti.

Řešením je odinstalace

Server Windows Latest, jež o nepříjemnostech informoval, konstatuje, že řešením výše uvedených potíží je odinstalace softwaru Intel Driver & Support Assistant, nebo odebrání kumulativní aktualizace a následné pozastavení instalací z Windows Update.

S ohledem na počet hlášení je velice pravděpodobné, že Intel a Microsoft již o potížích vědí a pracují na řešení. To by mělo být následně k dispozici prostřednictvím Windows Update, respektive na webu Intel Driver & Support Assistant.

Diskuze (37) Další článek: Od Proximy Centauri přišel signál, který vypadá jako umělý. Skepticismus je ale namístě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,