Windows 10 | Edge | Aktualizace

Aktualizace, která přinesla prohlížeč Edge, může způsobit zpomalení systému. Jak to napravit?

Počátkem června vydaná aktualizace KB4559309, která přinesla do systému stabilní verzi prohlížeči Edge, může dle hlášení řady uživatelů způsobit zpomalení systému. Podrobnosti, včetně možného řešení, přináší server Windows Latest.

Potíže se začínají objevovat hned po restartu počítače, kdy systém startuje pomaleji než obvykle. K výrazným zpožděním dochází i při načítání programů a přepínání mezi aplikacemi. Hráči her pak reportují snížení snímkovací frekvence a celkové zhoršení plynulosti.

Problémová aktualizace

V roce 2018 Microsoft ohlásil poměrně zásadní změnu – rozhodl se postavit svůj webový prohlížeč Edge na jádře Chromium. V lednu tohoto roku pak byl vydán ke stažení pro Windows 7, 8.1, 10 a macOS. Počátkem června začal svůj browser tlačit formou aktualizace, která nahrazovala starý Edge novým.

V tomto rámci byly vydány aktualizace KB4559309, KB4541301 a KB4541302, jejichž instalace závisela na aktuální verzi operačního systému. Balíček se instaloval automaticky jako „povinná“ aktualizace přes Windows Update.

„Od instalace této aktualizace jsem měl problémy se spuštěním – systém šlo nastartovat pouze v nouzovém režimu. Oprava spouštění systému Windows tvrdila, že problém nemůže vyřešit,“ poznamenal jeden z uživatelů. Podobné stížnosti začali následně hlásit i další.

Potížemi netrpí všichni

Je důležité poznamenat, že uvedené problémy se netýkají všech. S ohledem na širokou škálu konfigurací systému, různých aplikací a jejich nastavení zatím není jasné, jak moc jsou potíže rozšířené a koho se týkají.

Nejjednodušším způsobem řešení potíží s problematickými aktualizaci Windows bývá jejich odinstalace. Bohužel balíček KB4559309 odinstalovat nelze – případné pokusy se nezdaří s vágní chybovou hláškou, že „aktualizace je potřebná a nelze ji odinstalovat“.

Chcete-li vyřešit problémy s touto aktualizací, musíte použít funkci Obnovení systému a vrátit se zpět k předchozí verzi systému Windows 10. Jestliže jste KB4559309 ještě nenainstalovali, nebo jste provedli obnovení systému, existuje několik způsobů, jak zablokovat aktualizaci Edge. Jednou z možností je následující úprava Registrů:

  1. Spusťte Editor registru (Win+R, regedit, Enter).
  2. Přejděte do klíče HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft.
  3. Klepněte pravým tlačítkem myši na „složku“ Microsoft.
  4. Z kontextové nabídky vyberte Nový-Klíč.
  5. Vytvořte klíč, který pojmenujete EdgeUpdate.
  6. Klepněte pravým tlačítkem myši na vytvořenou „složku“ EdgeUpdate.
  7. Z kontextové nabídky vyberte Nový-Hodnota DWORD (32bitová).
  8. Pojmenujte novou položku DoNotUpdateToEdgeWithChromium.
  9. Poklepejte na tuto položku a změňte její hodnotu z 0 na 1.
  10. Restartujte počítač.
Diskuze (17) Další článek: Intel vydal nové ovladače pro své integrované grafické karty. Opravují chyby a vylepšují podporu her

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,