Aktivační politika u Windows XP může přimět zákazníky k „aktivnějšímu pirátství“

A navíc: co byste dělali vy, když se váš legálně pořízený software odmítne spustit? Cracknete si ho.
Ačkoli „XP“ produkty od Microsoftu ještě nejsou v prodejích, je jejich nová aktivační (nazvěme to pravým jménem: protipirátská) technologie už dobře známá a široce diskutovaná, i zde na Živě. Oba hlavní produkty (Windows XP, Office XP) si po nějaké době používání vyžádají tzv. aktivaci, tj. registraci prostřednictvím Internetu nebo po telefonu, čímž uživatel získá licenční kód, ten zadá a produkt může používat pak natrvalo.

Známý a popisovaný problém ale nastává, když si změní konfiguraci hardware (ne vždy, situace nastává u některých významných hardwarových změn – k tomu ale za života počítače může dojít i několikrát). Oba XP produkty si do svých záznamů zapíší konfiguraci hardware v okamžiku registrace a tu zkontrolují při spuštění; pokud je významně jiná, „dospějí k názoru“, že systém byl nelegálně přenesen na jiný počítač a odmítnou se spustit. Samozřejmě je bude možné znovu aktivovat (provést aktivaci, registraci znovu, stejně jako poprvé), ale to jistě nebudou dělat uživatelé s chutí; nehledě na to, že už samotné telefonování do Microsoftu nebude řada uživatelů také dělat zrovna s láskou a nejen ti paranoidní se budou obávat, že z nich firma chce vytáhnout nějaké privátní informace. (Bohužel, Microsoft si zkrátka tuto pověst už získal a tak lehce se jí nezbaví).

Zásadní otázka zřejmě je: skutečně povede tato metoda ke snížení míry softwarového pirátství? Řekněme, že dnešní uživatele si můžeme rozdělit velmi zhruba na tři skupiny: na ty, kteří užívají systémy výlučně nebo téměř výlučně legálně (tj. kupují si ty, které používají nejčastěji, produkty používané velmi zřídka či které si chtějí vyzkoušet si nekoupí, ale „obstarají“ jinak), na ty, kteří používají produkty obvykle nelegálně, ale nejsou technicky silně vyspělí a obvykle dostanou „od kamaráda instalační cédéčko“, sami ještě nevyzkoušeli cracknutí programu atd., a na ty, kteří si s nadsázkou řečeno cracknou i freewarový program, aby nevyšli ze cviku.

O první skupinu zde nejde a o tu třetí zřejmě také ne; ona prostřední je nejpočetnější a bude určitě cílem tohoto programu. Přece jenom se ale zastavme u první skupiny, u legálních uživatelů. Pokud by jim jejich „XP software“ odmítal fungovat častěji, než je zdrávo, dovedu si docela dobře představit, že by si jej crackli, aby dal pokoj. Nekonají nic, za co by jim hrozil trest: produkt mají legálně a oni si jej „upravují“, což jim sice licenční smlouva nedovoluje, ale nedovedu si ani v bujném snu představit, že by se toto softwarové firmy snažily nějak postihovat. Výsledek: zjistí, jak snadno jde crackovat software, zorientují se v říši cracků na Internetu a samozřejmě se mohou snadno přecvičit na piráty: ne nadarmo se říká, že krádež je víc věc příležitosti a ne morálky.

Co ona prostřední skupina „pirátů-amatérů“? U nich už nebude tak snadné dostat od kamaráda instalační cédéčko, jako je tomu dnes – odhaduji, že drtivá většina pirátství spočívá v tom, že z jedné instalační kopie se vytvoří tisíce dalších přepálením cédéčka a napsáním registračního kódu fixkou na horní stranu média. Je možné, že část těchto uživatelů skutečně tyto nové překážky odradí od pořízení nového software „obstaráním“, přičemž část z nich nebude upgradovat, a část si program skutečně koupí. Bude to ale významná část?

U větší části uživatelů bych ale odhadoval, že je „nouze naučí“: od kamaráda už tentokrát nedostanou jenom přepálené cédéčko, ale současně také návod, jak si software po instalaci cracknout, jak a kde na Internetu najít ona „udělátka“ a podobně. Výsledek: o řád vzroste populace uživatelů, kteří „se vyznají“ a kteří, když dostanou v Milionáři otázku, co to je Astalavista.box.sk, nezaškrtnou, že to je svahilské zaříkávadlo.

Berte prosím tyto úvahy jako (možná předčasnou) spekulaci: vše je na základě zkušeností s betaverzí, vše se ještě může měnit a především, až praxe ukáže, jaké metody na obejití těchto antipirátských ochran hackerské grupy vymyslí. Nevěřím příliš, že by se Microsoftu podařilo najít nějakou zázračnou, nehackovatelnou metodu; zákon, že co jeden člověk naprogramuje, zase jiný odprogramuje, zatím platí beze zbytku a neznám software, který by se jím „neřídil“.

Pirátství je vážný problém a špatná věc, která navíc softwarový trh ochuzuje, místo aby jej obohacovala: Microsoftu sice uškodí, ale stovky malých programátorských firem kvůli ní zkrachují, nebo se vůbec do tohoto byznysu nepustí, ač mají výborný nápad i schopnosti jej zrealizovat. Nevěřím, že represe či různé „háčky“ jsou metodou, jak podstatně snížit úroveň pirátství; o něco málo pomohou, ale zásadně ne. Co pomůže, jsou zcela jiné faktory: přiblížení cen software nákupní síle zákazníků (kdyby Windows 2000 stály v Německu měsíční plat, také by zde byla míra pirátství vyšší), a pak samozřejmě dlouhodobá výchova, vzdělávání, změna myšlení lidí, změna morálky.

Diskuze (191) Další článek: TVTool aneb TV výstup na kartách nVidia

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,