Akcie počítačových firem se výrazně propadají. Zase ty tablety...

Akcie firem, které mají co dočinění s tradičním počítačovým byznysem, se během posledních dnů propadly o jednotky procent. Trh tak reaguje především na oznámené výsledky dvou gigantů v tomto oboru, Microsoftu a Intelu, jejichž PC divize v posledním kvartálu výrazně klesly. Na hodnotu cenných papírů bude mít vliv i ohlašování výsledků dalších počítačových firem.

Nejhůře je na tom v současné době Microsoft, jehož akcie během posledních 5 dnů ztratily téměř 12 procent své hodnoty a v současné době se obchodují na necelých 32 dolarech za kus. I když se po závěru obchodování při ohlašování posledních výsledků zdálo, že investoři jsou chápaví a ve výsledcích firmy zohlední velice dobře rostoucí cloudový a enterprise byznys, od druhého dne obchodování už nastal výrazný sešup.

Divize Windows v Microsoftu meziročně přišla o více než miliardu zisku, Windows 8 prozatím trh příliš nepřesvědčuje (partneři nicméně hovoří o tom, že nové stroje s verzí 8.1 už konečně mohou mít efekt „nakopnutí“) a firma odepsala 900 milionů dolarů v rámci zlevnění tabletu Surface RT o 150 dolarů. Zástupci firmy na konferenčním hovoru s novináři a analytiky uvedli, že „Microsoft ví, co dělá“ a že vidí dlouhodobou strategii. I proto reorganizace.

Propad Intelu, AMD či HP

Cenné papíry Intelu, který kvůli klesajícímu odbytu počítačů prodává méně tradičních čipů, za posledních 5 dní spadly o téměř 4 procenta. Propad tedy není tak zásadní, jako u Microsoftu, přesto je možné sledovat dlouhodobý trend – Intel za poslední rok na burze spadl o necelých 10 procent. Intel už veřejně přiznal, že pozdě zareagoval na tabletový a mobilní trend, který při poklesu PC trhu o více než 11 procent začíná být vidět. Nový šéf firmy teď vidí mobilní dotyková zařízení jako prioritu.

Na špatné zprávy Intelu a Microsoftu reagoval Hewlett-Packard. Firma sice na oznámení posledních výsledků čeká, i tak ale celkové zprávy z trhu poslaly za posledních 5 dnů hodnotu akcií dolů o 4 procenta. HP navíc nedávno ztratilo pozici světové počítačové jedničky a do hodnoty akcií se promítá o dlouhodobé historické tápání, které se nyní snaží šéfka Meg Whitman usměrnit.

Výrobce čipů AMD v posledních dnech klesl o téměř 7 procent. Firma sice stále ještě čeká na nové finanční výsledky, které by navíc měly být lepší než dříve, i tak ale pociťuje propad počítačového trhu, stejně jako Intel. AMD by na tom výhledově nemuselo být špatně, bude totiž dodávat čipy do nových herních konzolí Xbox One a PlayStation 4.

Nvidia má sice své příjmy hodně diverzifikované mezi počítače, konzole, servery či mobilní zařízení, i na její akcie měl ale trh vliv. Klesly o necelá 3 procenta. Společnost si nicméně poslední 3 roky drží stabilní hodnotu.

Diskuze (11) Další článek: Prodeje šifrovacích telefonů díky politickým kauzám rostou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,