Akademik Lomonosov opustil loděnici: Rusko spustilo na vodu „jaderný Titanic“

Rusko v sobotu v Petrohradu spustilo na vodu první plovoucí jadernou elektrárnu na světě, která nese jméno fyzikálního chemika Michaila Vasilijeviče Lomonosova. Akademik Lomonosov následně zamířil do Murmansku, kde na něj bude naloženo palivo.

Konečným cílem Lomonosova je podle dostupných informací město Pevek, v němž příští rok začne vyrábět elektřinu. Ta bude mj. využívána pro účely těžby ropy a zemního plynu. Dotyčná elektrárna nemá vlastní pohon, takže musí být na místo určení tažena. Náklady jsou však mnohem nižší, než kdyby byla přepravována v kusech po souši.

Jakmile dorazí do Peveku, nahradí elektrárny Bilibino (jaderná) a Chaunskaya (uhelná), které byly postaveny v letech 1974 a 1961.

Tento projekt podle očekávání vzbudil velké kontroverze. Jeho kritici tvrdí, že umístit jaderný reaktor na loď, jež bude vystavena povětrnostním podmínkám Arktidy, si vysloveně říká o malér. Z tohoto důvodu Akademikovi Lomonosovi začali přezdívat „plovoucí Černobyl“ či „jaderný Titanic“.

Společnost Rosatom, která elektrárnu zkontruovala, samozřejmě prohlašuje, že její výtvor hravě odolá veškerým přírodním katastrofám včetně vln tsunami. Je ovšem otázkou, do jaké míry lze těmto tvrzením věřit.

Pokud by skutečně došlo k havárii, následky pro již tak dost ohrožený arktický ekosystém by byly zničující. Není tedy divu, že Akademik Lomonosov je trnem v oku mnoha různým enviromentálním organizacím.

Foto: Profimedia

Diskuze (57) Další článek: Vyzkoušeli jsme chytrý záchod v Praze. Nechá ulevit, nabije mobil a všechno si kontroluje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,