Koronavirus

Ajťáci pomáhají. V rychlosti zprovoznili informační web, zřídili infolinku a připravují další projekty

Řada českých ajťáků napříč různými technologickými firmami se minulý týden chytila iniciativy „Data proti covid“ (zkráceně Covid19cz), která si dává za cíl pomoci v boji proti šíření koronaviru aplikacemi, daty a chytrými technologiemi. Zkrátka chtějí nějak pomoci tím, co sami nejlépe umějí. A výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.

Už minulý týden se zástupci iniciativy setkali se zástupci vlády a dohodli se na prvních krocích. Do 24 hodin pak vytvořili nový přehledný informační web a pustili se do zřízení nové velkokapacitní informační linky 1212. Tu zvládli zprovoznit za víkend. 

„Klíčovým úkolem Covid19cz bylo odlehčit lince 112, která je zahlcena dotazy na nákazu, zatímco má sloužit především pro záchranný systém a odbavovat akutní případy. Podařilo se nám s fantastickým nasazením týmů kolem Dušana Šenkypla, Honzy Slavíka a asi miliardy dalších lidí rozchodit linku 1212, která poskytuje základní informace k COVID-19,“ oznámil dnes v noci Patrick Zandl, jeden z aktivních členů iniciativy. 

Aktuálně je k dispozici více než 500 dobrovolníků z řad IT specialistů, kteří jsou ochotni pomoci. „Práce v tuto chvíli koordinují zástupci českých firem Seznam.cz, Alza.cz, Keboola, Pale Fire Capital, O2, mluvii, Clevermaps, Česko.Digital, Liftago, Stories.bi, DataSentics, Expertkom,Actum a WMC/Grey,“ upřesňuje Patrick Zandl. 

Koronavirus online

Diskuze (1) Další článek: Astronomové mapují strukturu vesmíru pomocí modelů chování hlenek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,