ChatGPT | Pirátství

AI lze ohnout pro pirátství. ChatGPT generuje klíče pro Windows 95

Ačkoli ChatGPT nemá sloužit k pirátství, je možné ho použít pro vytvoření validního licenčního klíče pro Windows 95. Úspěšně se o to pokusil youtuber Enderman, který tak předvedl zajímavé mentální cvičení. Zpočátku narazil na jeden z integrovaných filtrů. Chatbot nemůžete jen tak požádat o vytvoření licenčního klíče, odmítne vás.

Youtuber nevynalezl magii, jen využil taktu, že produktové klíče k Windows 95 byly vystavěné poměrně jednoduše – jde o veřejně známý algoritmus. První tři čísla v prvním bloku označují den, další dvě cifry roky v rozsahu 95–03. Druhý blok je neměnný, jedná se o písmena OEM. Prostřední část představuje řetězec se dvěma nulami a dále pěti náhodnými čísly, jejichž součet je dělitelný sedmi. Poslední pětice znaků se skládá z náhodných čísel.

Pokud znáte tajemství toho, jaké znaky jsou přípustné nebo jaké znaky mají tvořit produktový klíč, není teoreticky až tak komplikované vymyslet příkaz, kterým chatbot vygeneruje řetězec odpovídající zadání. Bylo potřeba přesně stanovit formát klíče a zformulovat pokyny, jak mají dílčí bloky vypadat, respektive podle jakých pravidel mají být vygenerovány. Je to docela obyčejná matematika.

chatgpt licencni klice (1).png
Algoritmus tvorby produktového klíče k Windows 95 je dlouho známý

Jak ukazuje Enderman, celý proces v praxi tak prostý nebyl, protože ChatGPT nezvládne zpracovat některé požadavky. Především ignoroval součet a dělitelnost čísel v jednom z bloků klíče. Neschopnost provést jednoduchou matematickou operaci patří k zajímavým zjištěním youtubera.

Mezi vygenerovanými klíči byl po odladění zadávaného příkazu validní zhruba každý třicátý. Příklad ukazuje, že OpenAI má před sebou další výzvu a bude si muset tyto postupy hlídat a vypořádat se s nimi. Chatbot může sloužit k pirátství, pokud si neuvědomí, že pro vás dělá špinavou práci.

chatgpt licencni klice (2).png
ChatGPT některé požadavky nejdřív ignorovalo. Pokyny bylo potřeba ladit

Použití takto vygenerovaných klíčů téměř jistě není legální, takže nic takového ani nedoporučujeme. Windows 95 se už roky neprodávají, aktuální verze Windows pro licenční klíče používají podstatně sofistikovanější algoritmy.

Zdroje: Enderman / YouTube via Neowin

Diskuze (23) Další článek: Smazal z herního serveru soubory a vydíral provozovatele. Teď mu hrozí až čtyři roky ve vězení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,