Umělá inteligence by mohla rozpoutat jadernou válku. Pokud jí to dovolíme.

Počítače dostávají na starost stále více vojenských operací a mj. už se podílejí i na řízení našich jaderných arzenálů. Umělá inteligence (AI) je pořád autonomnější a autonomnější. A budoucnost, v níž by nás tyto AI mohly ohrozit, není zase až tak vzdálená, jak si někteří myslí.

Pokud si všechny tyto věci dáte dohromady, vyjde vám, že AI jednoho dne může samovolně zahájit jadernou válku. Právě tímto tématem se zabývá nová studie zveřejněná RAND Corporation – neziskovým think tankem, který se v rámci iniciativy Security 2040 věnuje výzkumu národní bezpečnosti.

Podle jejích autorů nicméně platí úplně jednoduchá rovnice – AI bude moct rozpoutat jaderný konflikt pouze v případě, že se takovou AI rozhodneme vytvořit.

RAND Corporation k dané problematice uspořádala řadu diskusních panelů, jichž se zúčastnili záhadní anonymní experti na všechny klíčové oblasti. Ti spekulovali a teoretizovali o tom, jakými směry se AI může v nadcházejících letech rozvíjet a co přesně to znamená z hlediska jaderné války.

Momentálně se hovoří především o algoritmech schopných sledovat mezikontinentální balistické střely a odpálit jaderné rakety dříve, než budou zničeny při příchozím útoku – nebo dokonce uskutečnit odvetné údery ještě předtím, než nepřátelské střely vůbec opustí svá sila.

To poslední už je samozřejmě hodně na hraně – zvlášť pokud vůbec nebudeme počítat s přítomností lidských operátorů, jimž by AI jen „radila“ (kteréžto řešení prý nadcházejícím generacím bude připadat atraktivnější než těm současným). Pokud se vám taková představa ani trochu nezamlouvá, odborníci z RAND Corporation pro vás mají alespoň nějakou útěchu: je pravděpodobné, že AI bude i nadále vyvíjena přírůstkovým tempem a do tohoto bodu tedy hned tak nedospějeme.

Diskuze (8) Další článek: Aplikace na Facebooku již nebudou moci publikovat statusy na váš profil. Konečně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,