Meteorologie | Počasí

Agropočasí.cz slibuje nejpřesnější předpověď teplot a srážek

Český hydrometeorologický ústav a Česká zemědělská univerzita společně spustily web Agropočasí.cz. Na něm se nachází detailní mapa s předpovědí, která je určená především pro zemědělce a veřejnou správu.

Ti první budou moci kontrolovat, kdy je vhodný čas pro sadbu, postřih nebo sklizeň. Ti druzí zase mohou lépe plánovat zavlažování nebo úpravu obecní zeleně. Meteodata jsou ale univerzálně dostupná pro každého, kdo by chtěl vědět, jak bude zítra. Nebo (po)pozítří.

Hlavní součástí webu je mapa s vrstvami maximálních a minimálních teplot, rychlosti větru, srážek a vlhkosti vzduchu, a to na tři dny dopředu.

SCR-20230322-lxxw.pngSCR-20230322-lycr.png
Vrstva s rychlostí větru | Třídenní předpověď pro konkrétní místo

V mapové aplikaci jsou dostupné předpovědi minimální a maximální teploty vzduchu, rychlosti větru a denních úhrnů srážek až na 3 dny dopředu. Agropočasí slibuje přesnější měření na úrovni jednotlivých katastrů. Zatímco běžně používaný model pracuje s rozlišením 2,3 × 2,3 km, zde se pracuje s jemnější mřížkou 1 × 1 km.

Web funguje i na mobilu, ale mapa se moc dobře nepoužívá ani na velkém monitoru. Je docela pomalá, chybí ji vyhledávání, takže si vhodný katastr musíte přizoomovat sami. Podle videonávodu je sice u jednotlivých vrstev ikonka tabulky, pod níž se skrývají možnosti filtrování a vyhledávání, ale momentálně to nefunguje.

Kromě mapy je na Agropočasí.cz také desetidenní výhled srážek, meteogramy s daty od dubna 2022 nebo informace o plodinách.

Diskuze (11) Další článek: GitHub Copilot X je virtuální kolega programátor. Teď už se postará o celý projekt

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,