Agfa ePhoto CL 18 - Standardní vybavení

Není zrovna obvyklé, abych hodnotil i balení fotoaparátu, ale v tomto případě udělám vyjímku....

Není zrovna obvyklé, abych hodnotil i balení fotoaparátu, ale v tomto případě udělám vyjímku. Firma DTP studio, která nám přístroj laskavě zapůjčila k recenzi, prodává Agfu v několika různých setech, přičemž každý z nich má svůj přebal. Ano správně - přebal. Původní „agfáckou“ krabici v DTP studiu opatřili vkusnými, graficky docela povedenými a kvalitně vytištěnými “návleky“, které tak tvoří jednotný kabát produktové řady, lišící se softwarem, dodávaným firmou navíc k originálnímu balení.

Distribuční obal

Kabeláž

Méně chvály už ale bude k dodávané kabeláži. AV kabel je bez problému, ale USB je poněkud asymetrický, tedy asi metr dlouhý. Pro stahování fotografií do počítače délka vyhovuje, avšak co když bude přístroj fungovat jako kamera? Osobně mám case počítače pod stolem, protože mi vadí hluk větráku a věřím, že nejsem jediný. V takovém případě je na ale problém zaděláno. No, je to prostě krátké.

Software

Stahování still fotografií, tedy nehybných záběrů probíhá přes Twain ovladač, který funguje bez výhrad. Dokonce i můj Photoshop, s některými foťáckými Twainy zatvrzele tuhnoucí nic nenamítal, tudíž vše OK.

Twain ovladač

K webu se foťák/kamera připojuje přes Microsoft NetMeeting. Pokud vím, tak jej najdete v každých Windows a jestli ne, pak na dodávaném CD-ROM je stoprocentně. Ovšem třešničkou na dortu je program VideoImpression firmy Arcsoft. Pakliže se Agfou chystáte natočit malé video, pak právě tento software je pro vás jako dělaný.

Software pro střih videa

Předem ale musím upozornit, že se jedná o ryze amatérskou záležitost, která se nemůže měřit (a myslím že ani nechce) s více či méně profesionálními střihovými programy. Přesto si řekněme, co VideoImpression dokáže. Jednak samozřejmě zachytí videozáznam pořízený Agfou. Neuspokojí-li vás němý film, je třeba ke zvukové kartě připojit mikrofon. Jednotlivé klipy lze vkládat do jakési timeline, přičemž primitivní „myší“ střih je v nabídce. Menu Transitions pak dodá hezkou řádku střihových efektů, od použitelných prolínaček, až po kýčovité přechody. Podobně by se dal charakterizovat jednoduchý titulkovač. Aby bylo dílo kompletní, je možné vkládat i statické snímky. No a pak se to uloží do „avíčka“ a můžeme se chlubit kamarádům. Jak říkám - nic co by uspokojilo náročného střihače, ale pro seznámení s počítačovým zpracováním videa - ideální!

Balení ještě obsahuje programy Corel Photo House a Corel Print House, jakožto softy pro editaci fotografií. Jelikož překračují rámec této recenze, omezuji se jen na informaci o jejich přítomnosti.

Manuál

Obal jsem pochválil, manuál už ale tak chválit nemohu. Okopírovaný český překlad je sice i s ilustračními obrázky, ale oko estéta neuspokojí. Naštěstí je přehledný, s dobrou vypovídací hodnotou, takže se zase tak moc neděje.

Ostatní

V krabici nalezneme také stolní ministativ s ohebnými nožkami, umožňující nastavení foťáku/kamery do fixované polohy.

Fotoaparát na ministativu

Věc veskrze užitečná pro videokonference, focení samospouští atd. Stativ je kapesní, takže dalšímu využití se meze nekladou.

V části Konstrukce a ovládání jsem se zmínil o měkkém pouzdru, mimo jiné nahrazujícím krytku objektivu. Je součástí standardní výbavy a doporučuji jej používat, ostatně jako u každého fotoaparátu.

Pouzdro na přístroj

Standardní vybavení - hodnocení

Nebýt nešťastného krátkého USB kabelu, neměl bych zásadních připomínek. Za krátký kabel ale přece jenom nějaké body musím strhnout.


 Fotoměrka
 Produkt: Agfa ePhoto CL 18
 Standardní vybavení: 8 bodů (max. 10)
8 bodů

Úvodní část recenze
Konstrukce a ovládání
Funkce a vlastnosti
Obrazová kvalita, referenční snímky
Cena
Technické parametry

Váš názor Další článek: Krotitelem zvěře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,