Software | Grafický editor | Affinity

Affinity Publisher: Další ultralevný program pro grafiky. Zatím je zdarma

  • V roce 2014 Serif ohromil povedeným klonem Illustratoru za tisícovku
  • O rok později představil stejně levný klon Photoshopu
  • A teď to vypadá na InDesign!

Britské softwarové studio Serif představilo nový přírůstek do rodiny Affinity. Jmenuje se Publisher a postará se o letáček, tiskovou grafiku i profesionální publikaci s desítkami stran.

Serif asi netřeba příliš představovat. Před pár lety jej znal málokdo, byl to totiž jen další výrobce softwaru pro kreativce, který se nedokázal nikdy masově prosadit.

Affinity: Photoshop a Illustrator za tisícovku

Jenže pak se cosi stalo, celý produktový tým nejspíše políbila hodně vděčná múza, protože Serif udělal tlustou čáru za minulosti, představil novou značku Affinity a jejího prvního zástupce – skvělý vektorový editor pro designéry a návrháře GUI jménem... Designer.

Program, který si ledacos vypůjčil z Illustratoru od Adobe a dalších programů, se brzy dočkal úspěchu, a když o rok později dorazila sexy kopie Photoshopu za tisícovkuPhoto, mohli se už autoři těšit z ocenění za nejlepší aplikaci Mac App Storu za rok 2015.

Ano, Affinity nejprve cílilo na jablečnou platformu, kde si Serif natrénoval, jak má vypadat moderní GUI a dobré UX, takže v roce 2016 už mohlo konečně zaútočit i na svět Windows. Cena zůstala stejná – oba programy dnes seženete za částku lehce přes tisícovku a za tuto (v tomto kontextu) směšnou částku získáte aplikace, které se opravdu v mnohém vyrovnají Adobe.

Pokud dodnes (sic třeba jen jako amatér) kdokoliv krade Photoshop, s příchodem Affinity to nemůže nijak obhájit.

Affinity Publisher Beta: Bude to další „levný Adobe“ za tisícovku?

Poslední dva roky se toho nicméně na ostrovech příliš nestalo. Serif se soustředil na zjednodušené verze programů pro iPad a už to vypadalo, že více toho Affinity nenabídne. Zdání však v tomto případě opravdu klamalo, programátoři totiž v relativní tichosti připravovali Affinity Publisher, který se nyní dočkal první veřejné betaverze.

0ecdbab1-7d60-49dc-96fa-c23ab05079c9
Affinity se rozrostlo o Publisher. Zatím jen ve veřejné beatverzi, na které bude ještě hromada práce.

Tímto krokem Affinity dále nabírá na vážnosti a může už skutečně i u menších studií začít konkurovat kreativním balíkům Adobe, nabízí totiž vektorový a rastrový editor a nyní i software pro tvorbu publikací. Jak těch digitálních, tak tištěných.

My už jsme si jej samozřejmě stáhli a budeme si s ním hrát. Pojďme se tedy ve stručnosti podívat, jak vypadá, i když výrobce upozorňuje, že se stále jedná o velmi ranou verzi, která bude jistě plná chyb a bez některých funkcí, které dorazí později ve finální verzi.

b919bda2-6098-42d4-aae5-0a2dc488dd76
Publisher nikterak nevybočuje z řady a má základní rozhraní a barvy shodné s ostatními programy z balíku Affinity

Pojďme tedy vytvořit nový dokument. Nechybí předvolba všech typických rozměrů a barevných formátů a to včetně 32bitového RGB HDR modelu pro digitální publikaci na těch nejnovějších zobrazovačích.

c291116f-b070-4e70-8177-2b8dbdbca6dd
Nastavení nového dokumentu. nechybí podpora HDR.

Na dalším snímku už máme náš projekt – ukázkovou publikaci, kterou si můžete stáhnout. Obsahuje brožuru samotného Publisheru. Brožura je rozdělená do jednotlivých stránek, které mohou být organizované do složek.

Stránky samotné pak už obsahují grafiku, která může být mixem vektorů a rastrů. Ostatně cílem Affinity je to, abyste vektory připravili v Designeru a rastry/fotografie v programu Photo. Vše by mělo spolupracovat.

4d4c8644-c2fc-4334-93f4-cedb551e5320
Projekt publikace se skládá ze stránek, které můžete organizovat do složek. Může se jednat o mix vektorů a rastrů.

Persony: Tři tváře jednoho programu

Specialitou rodiny Affinity jsou Personas – specializovaná rozhraní Designeru a Phota upravená pro konkrétní typ práce. Svoje persony má samozřejmě i Publisher a v jeho případě se jedná právě o Vector Personu a Photo Personu.

d0351f6c-6260-4192-8dbc-f991e6781adc
Tři persony Publisheru rozlišené ikonami všech tří dosavadních programů z rodiny Affinity

V praxi to však zatím nevyzkoušíte, i s nejnovějšími verzemi 1.6.5 Phota a Designeru totiž program hlásí, že nemáte nainstalované kompatibilní verze. Abyste tyto funkci mohli použít, budete tedy potřebovat i tyto programy.

Assets, čili knihovny grafických prvků

Stejně jako v ostatních programech Affinity můžete používat knihovny nejrůznějších prvků – Assets, přičemž Serif jich několik sám nabízí třeba po zakoupení Designeru. Knihovna grafických prvků zkušební publikace vypadá takto:

1a481a39-cd5e-4a59-a85f-e4c99fbf56ae
Assets, tedy knihovny nejrůznějších grafických prvků

A jen pro představu, takto například vypadá nainstalovaná knihovna vektorových prvků iOS primárně pro Affinity Designer, ve kterém si díky nim mohu namodelovat grafické rozhraní vlastní aplikace. I proto je Affinity populární mezi designery UI/UX.

1ae74c99-6fb7-4c97-abe6-c9b76031321f
Knihovna rastrových/vektorových prvků grafického rozhraní iOS

A ještě to vytisknout, nebo exportovat do PDF

Hotovou publikaci můžete vytisknout, přičemž nechybí volba celého dokumentu, vybrané stránky nebo jen oblasti, ale samozřejmě také exportovat třeba do PDF.

40ffd28f-dd9b-4964-9ca0-37f473189b71
Příprava k tisku
e5c7f7be-bfe2-4ffa-9c21-6753fc4f7c4c677f2a62-ed6e-4426-bd4c-97d9c5b01d9f
Export publikace do PDF

A takto vypadá hotové PDF vytvořené ve výchozím profilu a 300 DPI:

28fcd60b-4710-4466-85bd-6620fe3af589
Komplexní brožura exportovaná do PDF

Affinity Publisher uzavírá grafickou trojici vektor, rastr, publikace. Serif zatím neoznámil cenu, uvidíme tedy, jestli bude opět agresivně nízká, anebo, vzhledem k určení, tentokrát půjde o něco výše. Přeci jen, běžný smrtelník asi brožury zase tak často nevytváří.

Diskuze (25) Další článek: 3D tisk přesných kapek a tvarů pomocí zvuku otevírá nové možností při výrobě léčiv

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,