Aféra SPT Telecomu pokračuje, objevují se další svědectví

Každý den nové zprávy - jenomže my bychom raději přivítali rychlé zavedení tarifu Internet 99, přinejmenším.
Jak se muselo stát, vybuchlá bomba jménem korupce při privatizaci SPT Telecomu se začíná šířit jako tlaková vlna a vyvolává reakce. Velmi důležitý podnět přišel z nizozemské strany – tamější politické strany (hlavně ovšem opoziční) chtějí aféru prošetřit. Nejde jim o to, aby šel někdo za mříže, protože to v Nizozemí ani nejde – dosud je tam v platnosti zákon, podle něhož jsou úplatky do zahraničí nejenže legální, ale dokonce je lze odepisovat z daní! Patrně pozůstatek z koloniálních dob, kdy si mohl kapitán Cook do účetního deníku napsat „Náhrdelník z bižuterie, 4 ks – úplatek náčelníkovi v Papui za získání půlky ostrova“. Politikům samozřejmě vadí, že se státní firma (70% podíl státu v roce 1995), chovala k východoevropským zemím přesně jako „civilizovaní“ kapitání k divochům a nepodnikala eticky – problém je samozřejmě právě v tom, že se tak choval státní podnik, de facto oficiálně reprezentující Nizozemí.

To na české straně při přijímání úplatku jsou pálky větší – 3-5 let nepodmíněně, pokud se k tomu ještě přidá oblíbené zneužívání pravomoci veřejného činitele, může jít až o deset let (jestli nebylo lepší se skutečně oběsit). Ministr Peltrám potvrdil mé domněnky, že pokud se korupce prokáže, bude mít současná vláda mnohem větší prostor k úpravě smlouvy s TelSource, o jejíž nevýhodnosti pro českou stranu nepochybuje vůbec nikdo. Samotný privatizační projekt zpochybněn asi nebude, i když určité právní šance zde pro českou stranu jsou; každopádně by ale šlo o krkolomnou a určitě dlouhodobou právní tahanici, kterou si nyní – kdy je potřeba, aby střelhbitě vznikl moderní telekomunikační podnik, jinak skutečně skončíme na úrovni Ukrajiny – nikdo nepřeje.

Nových fakt na povrch mnoho nevyplulo. Zástupci politických stran i SPT Telecomu vytrvale tvrdí, že politické strany nebyly korumpovány, přesto, že se jich na to nikdo neptá a všichni tvrdí, že byli upláceni jednotlivci. Velkou pravděpodobnost korupce potvrdil Michael Žantovský – on může, v nejvyšším vedení ODA tehdy nebyl.

Váš názor Další článek: Už to prasklo: privatizace SPT Telecomu byla uplacena!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,