Aerosoly z elektronických cigaret obsahují toxické těžké kovy

Elektronické cigarety jsou všeobecně považovány za mírně zdravější alternativu k tabáku. A nutno podotknout, že formulace „mírně zdravější“ je opravdu na místě. Nová studia totiž odhalila, že aerosoly z těchto cigaret obsahují jedovaté těžké kovy.

Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health analyzovali vaporizéry e-cigaret, které si vypůjčili od 56 každodenních „kuřáků“ a zjistili, že mnozí z nich byli vystaveni potenciálně toxickým úrovním chrómu, niklu a olova.

Jejich výzkum navazuje na předchozí studii, kterou provedli v roce 2016 a v rámci níž zaznamenali zvýšené množství niklu a chrómu v moči i slinách uživatelů elektronických cigaret. Velké koncentrace těchto kovů přitom v minulosti byly spojeny s řadou zdravotních problémů včetně kardiovaskulárních onemocnění, poškození mozku a různých druhů rakoviny.

Vědci se zaměřili na kapalinu obklopující topné tělísko, vlastní e-liquid v dispenzoru (výdejníku) i vzniklé aerosoly. Koncentrace těžkých kovů v dispenzoru nebyly nijak znepokojující, ale aerosoly a kapalina obklopující topné tělísko... to už byla úplně jiná káva.

U téměř poloviny testovaných zařízení překročila hladina olova v aerosolech limity Environmental Protection Agency. V nebezpečném rozpětí se pohybovaly i průměrné hladiny niklu, chrómu a manganu. Zatím není jasné, jak přesně se tyto kovy při vapování uvolňují.

„Jednalo se jen o mediánové úrovně. Skutečné hladiny zmíněných kovů se od vzorku k vzorku značně lišily a často byly mnohem vyšší než bezpečné limity,“ podotkla hlavní badatelka Ana María Rule. To znamená, že některé e-cigarety jsou v pořádku a jiné naopak mohou produkovat mnohem toxičtější výpary, než by se vám zamlouvalo.

Foto: TBEC Review, CC BY 2.0, Vaping360.com

Diskuze (42) Další článek: Hokejisté sice prohráli, Češi ale zvítězili. Nix ohlásil nový rekord 629,6 Gb/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,