Advanced Micro Devices Corp. - profil

Tato část miniseriálu o výrobcích procesorů je zaměřena na současnou procesorovou "dvojku" (co se týče počtu prodávaných procesorů), na firmu AMD Corporation. Ta sice měla v minulosti pověst "kopírovače" Intelu (s touto pověstí zápasí AMD dodnes), od roku 1999 se však vydala svou vlastní inovační cestou, která vyústila v překvapivě úspěšnou rodinu procesorů AMD Athlon a Duron.

V dnešní době se přechází na nové upravené Athlony s jádrem Palomino, které sice nejsou žádnou převratnou novinkou, ale přinášejí příjemná vylepší v podobě SSE instrukcí, interního teplotního čidla a nižšího množství vyzařovaného tepla. 

AMD se snaží, aby své procesory prosadila nejenom v desktopových počítačích, ale i v pracovních stanicích s využitím multiprocesoringu (proto uvedla čipset AMD760MP a Athlon 4 MP) a noteboocích - Athlony a Durony s nižší spotřebou. 

Již dneska si můžete koupit nový Duron s jádrem Morgan, který má stejné vylepšení jako Palomino. Plnohodnotné Palomino Desktop bude uvedeno někdy do konce září na frekvenci 1,533 GHz. 

Z hlediska základních desek je pro AMD velmi příznivá situace. Dnes existuje na trhu nepřeberné množství čipsetů a obrovské množství základních desek od všech možných firem - od Asusu po ECS.   

Budoucnost firmy AMD není ani růžová, ani černá. Musí bojovat. Intel má k dispozici již 0,13 mikron technologii a v listopadu by měl uvést svůj Northwood neboli upravené Pentium 4. Není pochyb o tom, že Palomino dostane velmi silného protivníka a pravděpodobně na něj nebude mít ani frekvenčně, ani výkonnostně - pouze cenově. Soupeřem pro Northwood bude až Thoroughbred, který bude vyráběn 0,13 mikron technologií a měl by se objevit někdy lednu či únoru 2002. 

Po něm by měl v závěsu následovat 0,13 mikron Duron s jádrem Appaloosa, který bude pravděpodobně velmi tvrdá konkurence Celeronům s jádrem Tualatin. V létě 2002 se má objevit první 868 procesor, nyní označován jako Sledgehammer. Jedná se o první 64 - bitový procesor od AMD. Nejenže bude vyráběn 0,13 mikron technologií, ale také bude obsahovat technologii Silicon on Inslulator (křemík na izolantu), která zaručuje 30 % nárůst frekvence  bez nutnosti snížení velikosti výrobní technologie. Sladgehammer bude určen pro servery, pracovní stanice a ty nejvýkonnější desktopy. 

V době Sledgehammeru by se také měl objevit čistě 32-bitový procesor se SOI technologií s kódový jménem Barton (podle jednoho slavného koně). Bude se jednat o procesor zaměřující se výhradně na desktopy. 

Osobnosti AMD

William Jeremiash Sander III

V roce 1958 vystudoval Elektrotechniku na University of Illinois. Jako první nastoupil do firmy Douglas Aircraft, poté přešel do firmy Motorola jako Sales manager. V roce 1967 začal pracovat v té době nejslavnější polovodičové firmě - Fairchild Samiconductors. Tady zastával funkci obchodního ředitele. Sanders opustil Fairchild na začátku roku 1969 a založil zbrusu novou polovodičovou firma Advenced Micro Devices. Zde si již od začátku drží pozici předsedy správní rady a CEO (Chief Operating Officer - český generální ředitel). Tyto pozice si drží již neuvěřitelných 30 let. Jerry Sanders však v roce 2002 plánuje odchod do důchodu. Za svého nástupce zvolil Hectora Ruize. 

Jerry Sanders byl několikrát zvolen jako CEO roku, což je jedna z největších poct pro šéfy velkých amerických firem. Za svou kariéru dokázal z malé firmičky o pár zaměstnancích vybudovat mezinárodní korporaci s téměř 15 000 zaměstnanci. Je také znám některými svými výstřelky. Jako například některými nepříliš hezkými poznámkami na adresu firmy Intel nebo firemními večírky, které jsou v Sillicon Valley považovány za absolutní špičku (je pozváno několik kapel, účastník dostane bonus 1000 USD k platu a poté jsou všichni ráno odváženi soukromými autobusy). V očích odborné veřejnosti a konkurentů je považován, za sice kontroverzní, ale pravděpodobně jednu z nejvýraznějších osobností v polovodičovém průmyslu. 

Hector de Jesus Ruiz

Narodil se 25.prosince 1945 v pohraničním mexickém městečku Piedras Negras. Jeho největší klukovský sen bylo se stát automechanikem. Vystudoval elektrotechnickou fakultu na University of Texas a doktorát ze stejného oboru se mu povedlo získat v roce 1972 na Rice University. V roce 1971 začal pracovat pro firmu Texas Instruments, po 6-ti letech působení přešel do Motoroly, kde pracoval celých 22 let a získal pozici prezidenta jedné z divizí. Byl velkým sympatizantem firmy AMD a hlavně díky jemu se povedlo podepsat smlouvu o výměně technologii mezi oběma firmami. Kdyby nebylo Hectora, tak by AMD v dnešní době neměla měděnou technologii či SOI.

V roce 1998 Hector opustil firmu Motorola při velké restrukturalizaci firmy, kdy přišlo o práci přes 20 000 lidí. Díky svým kontaktům s vedením AMD mu byla ihned nabídnuta spolupráce s AMD, kterou přijal a nyní je prezidentem společnosti a COO (Chief Operating Officer). Po odchodu Jerryho Sanderse do důchodu v roce 2002 se stane nejmocnějším mužem AMD právě on.

AMD v České republice

Dokonce i AMD má své zastoupení u nás. Nejde však o žádnou pobočku, jak je to v případě Intelu. AMD má u nás pouze o jediného zástupce - Igora Staňka, který zastává funkci Personal Relation a Marketing managera. Kromě české republiky se musí starat o uplatnění výrobků firmy AMD na Slovenku, v Maďarsku a Rumunsku. Pokud si chcete přečíst interview s Igorem Staňkem pořádané serverem žive.cz - tak zde. Výhradním dovozcem procesorů firmy AMD do naší republiky je firma CHI periphetals.

Jan Dudek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,