Advanced Installer: Profesionální vyráběč instalátorů

Tvůrci programů obvykle jako poslední krok vytvářejí instalátory, které mají potenciálnímu uživateli dostat jejich dítko pohodlně do počítače. Lze k tomu využít i velmi pokročilých nástrojů.

Instalátor je to první, co nový uživatel při snaze používat něčí software uvidí. Jedná se tak o jistý ekvivalent uvítání a prvního dojmu, které není radno podceňovat. Advanced Installer patří mezi nástroje, které vám pomohou právě takový instalátor vytvořit. Používat jej lze ve více verzích, přičemž běžného uživatele osloví především ta freewarová a Professional. Zatímco s první jmenovanou můžete vytvořit pouze jednoduchý projekt, druhá již za určitý poplatek nabízí všechny své vymoženosti.

Projekt

Nemusíte na GigaManii hledat různé verze programu, protože všechny jsou integrovány v jediném instalačním balíčku, v jehož rámci vám jako shareware budou fungovat všechny funkce, zatímco po určité době zůstanou pouze ty zdarma. Jako první krok ve vytváření instalátoru je třeba zvolit typ projektu. Kromě typů podle licence máte na výběr i specializované možnosti pro aplikace .NET, Visual Studio, Java, Windows Mobile a mnoho dalších.

sshot-1.png sshot-1a.png
Počáteční výběr druhu projektu.

Po zvolení příslušného projektu dojde k otevření několika krokového průvodce, který vás provede základním nastavením instalátoru. Na úvod je třeba samozřejmě pojmenování, určení cílové složky, zdrojových souborů programu a v případě profesionální verze i výběr typu instalátoru (MSI, EXE, CD-ROM či instalace z webu). Freeware vás nutně nasměruje k MSI. Při dokončení můžete instalátor ihned vytvořit, nebo přejít k detailnějšímu nastavení.

sshot-2.png sshot-2a.png
První a poslední krok průvodce.

Možnosti instalace

Právě během dalšího nastavení ukáže Advanced Installer svou sílu. Do nejmenších detailů zde můžete vyplnit informace o produktu, autorovi i technické podpoře. Dále určíte, do které složky se má aplikace nainstalovat, kam se umístí její zástupce, jestli je třeba k nainstalování administrátorského oprávnění, zdali má dojít k restartu počítače apod. Nechybí zde ani možnost digitálního podpisu, automatického updatování i reakce instalátoru na jinou verzi programu.

sshot-3.png sshot-3A.png
Detailnější nastavení instalátoru.

Svůj software můžete opatřit i jednodušší ochranou požadující vyplnění sériového čísla. Nastavit lze také požadavky na systém, na jakých Windows je možné instalovat, které moduly a programy je nutné mít nainstalované i např. jaké minimální rozlišení má nezbytně obrazovka mít. Pohrát si můžete rovněž se zápisem do registru, asociacemi souborů i službami Windows. Některá výše popsané nastavení jsou ovšem přístupná pouze u placené verze programu.

sshot-5a.png 
Vytváření souboru.

Instalátor

Jakmile je vše nastaveno, stačí už pouze kliknout na tlačítko pro vytváření instalátoru. Jestli si ale výsledkem nejste příliš jisti, je možné spuštění projektu simulovat přímo v rozhraní programu. Pohotově tak lze případné nedostatky opravit a zapomenuté informace doplnit. Advanced Installer toho především ve své placené verzi nabízí ještě mnohem více, ovšem i freewarové řešení plně uspokojí začínající či neprofesionální programátory.

sshot-6.png 
Uvítací okno nové instalace.

stáhnout program Advanced Installer Professional 7.7 Licence: shareware, 32 MB
Autor: Caphyon LLC
Web programu: www.advancedinstaller.com


Diskuze (6) Další článek: Nový Gimp 2.6.9 vylepšuje stabilitu a opravuje chyby

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,