ADSL: Všude dobře, doma nejhůř

Sdružení Internet pro všechny varuje! Propast mezi námi a světem v oblasti ADSL připojení se stále zvětšuje. Nejnověji nás předběhlo už i Slovensko.

Z nejnovějších informací sdružení Internet pro všechny vyplývá, že už i Slovensko překonalo počáteční problémy a o ADSL je tam mezi uživateli větší zájem než u nás. Český Telecom má v současné době 19 700 přípojek ADSL (údaj z 6.4.2004) a Slovensko 9142 přípojek. Od počátku tohoto roku však bylo na Slovensku nainstalováno více přípojek ADSL i přijato více objednávek než v ČR. V přepočtu k množství obyvatel s námi Slováci srovnali krok, v přepočtu k množství pevných telefonních linek nás už dokonce předběhli. Česká republika je tak na tom před vstupem do EU nejhůře ze všech kandidátských zemí:

Jistou nadějí je nedávné cenové rozhodnutí ČTÚ o cenách ADSL a chystané propojení mezi telekomunikačními operátory a Českým Telecomem. Na cenové rozhodnutí ČTÚ jsme museli čekat téměř rok a ještě nejsou definovány všechny potřebné náležitosti pro reálný start vzájemného propojování jednotlivých operátorů. Rozhodnutí o maximálních cenách by mělo vstoupit v platnost již tento týden a je tedy velmi pravděpodobné, že i tento týden se dozvíme nové podoby ceníků ADSL. Ač je nicméně cenové rozhodnutí dostatečně direktivní co do ceny za základní varianty ADSL, nechává prostor vlastním cenám za dodatečné přenesené datové objemy a současně nechává Českému Telecomu určitý manévrovací prostor, který pochopitelně bude chtít Telecom využít bezezbytku.

Jak ale ukazují grafy rozvoje ADSL přípojek v kandidátských zemích, jsou tyto kroky Českého Telecomu zatím výrazně kontraproduktivní. Češi jsou všeobecně vnímáni jako technicky nejzdatnější národ z nastupujících kandidátských zemí a jsou velmi přístupní technologickým novinkám. V oblasti mobilních telefonů patříme téměř ke světové špičce a to i v oblasti mobilních datových služeb. V datových službách přes pevné linky však působíme pomalu jako banánová republika. Tento výrazný rozpor je do značné míry dán špatnou nabídkou.

Vzhledem k rychlosti zavádění nových technologií ve vyspělých zemích již pomalu nelze brát penetraci technologie ADSL jako hlavní měřitelnou jednotku dostupnosti datových služeb pro obyvatele. Z pochopitelných důvodů se u nás výrazně prosazují ty služby, které na Českém Telecomu minimálně nebo rovnou vůbec nezávisí. Telecom bude muset překročit svůj stín a rozhodně začít tlačit dostupné datové služby a co nejrychleji si takzvaně vykolíkovat území pro příští boj o data. Zatím stále spoléhá na dobytá území hlasových linek, nenabízí ale kvalitní možnosti přechodu na vyspělá data a tak jsou tyto linky čím dál častěji rušeny ve prospěch alternativních metod připojení. Jeho prostor se tak stále zmenšuje a možností dramatického nárůstu k ADSL připojených klientů je méně a méně.

Diskuze (100) Další článek: Easter Eggs – velikonoční vajíčka v programech 1

Témata článku: , , , , , , , ,