ADSL u nás - růst zpomaluje

Tisková konference Českého Telecomu přinesla kromě informace o rozšíření pokrytí ADSL díky většímu dosahu od ústředen také informace o počtu aktivních ADSL přípojek. Česká republika má 120 000 uživatelů služeb založených na technologii ADSL, růst počtu zákazníků se ale začátkem roku zpomalil.

Související odkazy

Slovník
ADSL
download
upload

Pracovní snídaně spojené s prezentací novinek v oblasti vysokorychlostního připojení k internetu pořádá Český telecom poměrně pravidelně. Včerejší setkání s novináři se neslo v poměrně opatrném duchu ovlivněném situací kolem chystaného prodeje společnosti. Velká část informací se tak nesla v čistě technickém duchu, kde nebylo nutné vážit slova a zveřejňování detailů.

ADSL až 8 kilometrů od DSLAMu

Nejzajímavější zprávou pro všechny potenciální uživatele, kteří neměli možnost zřízení ADSL přípojky kvůli vzdálenosti od ústředny, je výrazné rozšíření dosahu technologie ADSL. Telecom začal testovat novou diagnostickou techniku, která umožňuje proměřit kvalitu metalického vedení až do vzdálenosti 8,2 kilometrů, více než dvounásobku současného maximálního dosahu ADSL.

Možnost proměřit kvalitu sítě na tuto vzdálenost ale neznamená, že je možné ADSL nabídnout všem uživatelům, měření pouze odhalí, zda je možné službu zavést. Teoreticky se pokrytí ADSL rozšířilo nasazením nové měřící technologie o 7 % nebo o 210 000 potenciálních zákazníků. Podle předběžných měření vyhovuje pro provoz alespoň nejpomalejší varianty ADSL (256 kb/s download a 64 kb/s upload) 75 - 80 % z těchto nově pokrytých linek.

Nové lokality

Telecom zároveň připomenul zvýšení počtu lokalit pokrytých technologií ADSL během ledna a února o 18,5 %, což představuje 154 nových ústředen se zařízením DSLAM. Celkem má Telecom 988 lokalit pokrytých ADSL, to je necelých 90 % všech linek. Další zvyšování pokrytí je podle Telecomu závislé na možnostech sítě a nákladech na budování metalického vedení v místech, kde jsou dnes využívány alternativní způsoby pro poskytování hlasových služeb.

I přes rozšiřování pokrytí ADSL začátek roku nedopadl pro Telecom nejlépe, co se týká nových zákazníků. Dynamický růst v uplynulém roce byl docela překvapivý po pomalém nástupu v prvním čtvrtletí roku 2004. Reklamní kampaň s novou značkou Internet Expres a další novinky se na počtech nových uživatelů projevily velice výrazně. Během prosince si ADSL na infrastruktuře Českého Telecomu pořídilo přibližně 20 000 nových zákazníků. Obdobný skok zaznamenal Telecom ještě během října 2004.

Chladný leden

Leden 2005 naopak přinesl významné zpomalení růstu počtu nových přípojek. Za leden získal Český Telecom, ať už přímo pro svoje služby nebo formou velkoobchodního prodeje, 9000 nových zákazníků, kterým ADSL už zprovoznil. V únoru počet nových aktivních přípojek dosáhl 13 000, během první poloviny března potom ČTc aktivoval dalších 8000 přípojek.

Lednový výpadek je citelný, ČTc jej vysvětluje tím, že pokud nejde o výprodej, snaží se většina domácností po vánocích příliš neutrácet. A i když následující měsíce vykazují růstovou tendenci, je zpomalení oproti předchozímu období patrné.

Celkem je nyní aktivních 120 000 ADSL přípojek Českého Telecomu a alternativních operátorů, kteří využívají velkoobchodní nabídky ČTc. Přímo provozuje Telecom přibližně 80 % těchto linek, 82 % objednávek na služby poskytované přímo Českým Telecomem poptává služby Internet Expres Hit nebo Internet Expres Optimal.

Nepříliš lichotivé pro Český Telecom a český telekomunikační trh obecně je skutečnost, že velkou většinu zřizovaných přípojek tvoří připojení s minimální rychlostí a cenou a také s minimálním objemem dat, které uživatel může stáhnout než dojde ke snížení přenosové rychlosti na úroveň vytáčeného připojení,

Telecomu se stále nedaří přesvědčovat uživatele o výhodách rychlejšího připojení a nenabízí ani dostatečně velké datové limity, aby bylo možné vyšší rychlost smysluplně využít. Omlouvat stav současné nabídky služeb malým trhem a vyššími náklady na budování sítě není příliš důvěryhodné.

Více rychlosti pro ADSL

Zvýšení dosahu ADSL s sebou nese jeden významný vedlejší efekt. Je jím zvýšení maximální dosažitelné rychlosti v místech, které jsou od ústředny méně vzdáleny. Nově je možné poskytovat připojení s maximální rychlostí 1 Mb/s až na vzdálenost 6,5 km, to neplatí paušálně, ale závisí to na kvalitě vedení a místních podmínkách. Připojení s rychlostí 512 kb/s je možné poskytovat až na vzdálenost 7,3 km, na větší vzdálenosti se uživatelé musejí spokojit s rychlostí 256 kb/s.

Část uživatelů služeb Internet Optimal, která nabízí připojení různou rychlostí za stejnou cenu právě podle vzdálenosti od ústředny, tak bude mít automaticky rychlejší internet. Uživatelé, kterým bylo doposud možné nabídnout v rámci ostatních tarifů pomalejší rychlosti, pak mají možnost požádat o přeměření a následnou změnu tarifu.

To je pouze okamžitý efekt. Z těchto informací lze ale také odhadnout, že se blíží představení nových služeb, které nabídnou vyšší rychlosti, než je maximální 1 mb/s, který nabízí Český Telecom. Detaily o zrychlování však odmítli zástupci Českého Telecomu prozradit s odkazem na probíhající prodej státem vlastněného podílu.

Diskuze (43) Další článek: Hackerům slouží víc než milión počítačů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,