ADSL modem/router SMC7204BRB: i levné může být dobré

ADSL modem SMC7204BRB se zabudovaným čtyřportovým směrovačem se řadí k těm produktům, které spolehlivě dělají to, co mají, a nestojí spoustu peněz. Na trhu je již řada ADSL modemů, výjimkou nejsou ani kombinace ADSL modemu s WiFi routerem. Řešení od SMC osloví zejména dostupnou cenou a slušnými parametry.

Pokud zvažujete ADSL, máte na výběr mezi pronájmem modemu a jeho pořízením. Vzhledem k ceně pronájmu a ceně modemu je výhodnější modem koupit, pokud uvažujete s ADSL na více než jeden rok. Testovaný modem od SMC se cenou pohybuje kolem 2000 Kč včetně DPH, takže díru do rozpočtu neudělá a současně dokáže nabídnout slušné parametry.

Stejně tak, pokud máte ADSL z první vlny, kdy ještě nebylo možné modem koupit, ale jen pronajmout, jistě zvažujete, zda nevyměnit starý pronajatý modem za něco lepšího. Zde vás ale musím varovat před jednou drobnou nepříjemností.

Zrádný Annex

Český Telecom v první vlně instaloval ADSL přípojky ve standardu Annex A a nyní je dělá jen ve standardu Annex B. Je zbytečné vysvětlovat technologické rozdíly mezi oběma standardy, podstatné je, že modemy nejsou kompatibilní. Co podporuje Annex A, nepojede na Annex B a obráceně. Existuje sice pár obojživelných modemů, nejsou ale nějak časté. V praxi to tedy bude znamenat, že si budete muset nechat přepnout linku z Annex A na Annex B. To, zda máte linku typu A nebo B, by vám mohl pomoci zjistit váš poskytovatel ADSL, v praxi to zjistíte jednoduše. Nový modem se na staré lince nedokáže domluvit s ústřednou.

ADSL mám od loňského června, takže změnou z Annex A na Annex B jsem musel projít kvůli testu tohoto modemu i já. Samotná změna je zdarma, nicméně je časově náročnější. Je nutné písemně zažádat u poskytovatele (stačil e-mail), ten to pošle na Telecom a ten se s vámi později domluví na termínu přepnutí. Od žádosti k přepnutí uběhl zhruba týden, výpadek měl být od půlnoci mezi úterým a středou do 10 hodin ve středu. K mému překvapení to vypadlo už v úterý v devět večer. Ve středu dopoledne se již modem připojil, bylo tam tedy Annex B, ale zřejmě na ústředně někdo zapomněl něco připojit a tak jsem se sice spojil, ale IP adresu jsem nedostal a internet pro mne neexistoval. Naštěstí zrovna testuji CDMA Eurotelu, takže záložní spojení bylo k dispozici, ale po několika telefonátech a urgencích u poskytovatele zřejmě někdo na ústředně konečně přišel a připojil mi tam chybějící zbytek. Ve výsledku jsem tedy neměl internet zhruba 40 hodin místo plánovaných 10 hodin. Když nevíte, zda je chyba na straně Telecomu nebo vaší konfiguraci modemu, není to moc příjemné čekání.

Tak co to umí

Klady a zápory
 +  detailní nastavení
+ informace o stavu
- hůře přehledná administrace
- DHCP bez pevného přiřazení
SMC 7204BRB nabízí ADSL modem a čtyřportový směrovač. Obsahuje vestavěný firewall, který ale v nastavení neuvidíte, Kontrola ShieldsUp na grc.com ukázala, že řada portů je korektně ve stealth režimu, ale také na řadě známých portů se modem ozýval, že je má uzavřené, což by firewall neměl dělat, ten by měl zatloukat a zatloukat, aby nebylo vůbec vidět, že na dané IP adrese něco je. Nicméně díky vestavěnému překladu adres na vás ve standardní konfiguraci stejně žádný červík nemůže. Můžete pochopitelně vytvářet virtuální servery a tak provoz na určitých portech směrovat na konkrétní IP adresy v síti, stejně jako veškerý vnější provoz vrhnout na jednu IP adresu (DMZ). Omezením těchto nastavení je vnitřní DHCP server, který neumí nastavit pevné přiřazování konkrétních IP adres určitým MAC adresám síťových karet. V praxi tak musíte u těch počítačů, které budou pomocí pravidel přístupné z internetu, nastavit pevné IP adresy a rozsah dynamicky přiřazovaných IP adres na modemu podle toho upravit.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Modem vypadá nenápadně, velikost má tak akorát. Na čelní straně jsou stavové diody aktivity sítě, DSL modemu a stavu linky. Na zadní straně jsou porty. Spodní strana má háčky pro případné zavěšení na zeď.

Konfigurace modemu probíhá tradičně přes webové rozhraní, kde je k dispozici tolik nastavení, že začátečník bude poměrně zděšen. Náročnějšímu uživateli zas budou některé volby scházet. Nicméně není naštěstí nutné toho tolik ručně nastavovat, a do nastavení není třeba nějak zasahovat. Na velmi dobré úrovni jsou informace o stavu modemu, vidíte přehledně objemy přenesených dat, aktuální stav linky, parametry spojení a další informace. Právě tyto informace mi pomáhaly při nahazování spojení po přepnutí na Annex B. Mohl jsem přesně říci, kam až se spojení dostalo a samotný problém se lépe diagnostikoval. Nicméně nyní, kdy je modem pod stolem za šuplíky už o něm nevím, funguje a to mi stačí.

Mimo webového rozhraní se lze připojit i přes Telnet, kdy modem ovládáte přes výběry nastavení v textových nabídkách, není to tedy čistá příkazová řádka. V Telnet nastavení můžete volit i parametry bezdrátové sítě, samotný modem ale takovou výbavu nemá, jen to není vypnuté ve firmwaru.

Pro lepší ilustraci toho, co můžete od modemu očekávat, jsem okopíroval jeho webovou administraci, nenajdete v ní jen nastavení parametrů spojení, ke kterému je nutné se dostat přes formulář, pochopitelně v této kopii také nefunguje ukládání nastavení. Podobu nastavení parametrů ale najdete v návodu pro nastavení modemu v síti Českého Telecomu. Ten si můžete stáhnout včetně nového firmwaru z webu SMC.com.

TIP: Prohlédněte si webovou konfiguraci modemu

Modem SMC7204BRB mám v síti zatím jen pár dní, funguje ale spolehlivě, spojení nepadá a hlavní je, že na něj nemusím myslet. Po nastavení sítě tak, aby se určité porty směřovaly na konkrétní IP adresy jedou i všechny potřebné služby. Na modem je připojen bezdrátový přístupový bod a pár počítačů jede i přes pevné připojení, o modemu ale vůbec nevím, nemusím se o něj starat, chladit jej v parném počasí, aby nezatuhnul, prostě tam jen je. Nicméně i ohlasy z jiných míst internetu tento modem hodnotí jako příkladně stabilní.

Za cenu kolem 2000 se jedná o slušnou možnost, jak nabídnout ADSL připojení pro více počítačů. Počáteční konfigurace není úplně blbovzdorná, ale na druhou stranu to zabere jen pár minut a pak to můžete nechat být. V dané cenové kategorii je více možností na výběr, popravdě moc prostoru ke spálení tu není, a rozhodují detaily. V běžném použití vyžadujete zejména stabilitu připojení a náročnost samotné konfigurace není tak rozhodující, když se nemusí často dělat. To je právě případ tohoto modemu.

SMC 7204BRB
produkt ADSL modem s routerem
výrobce SMC
zapůjčeno Cybex.cz
cena 2 098 Kč
záruka 2 roky
Parametry
typ modemu Annex B
počet portů 4x 10/100
VPN VPN pass-through (IPSec-ESP Tunnel mode, L2TP, PPTP)
Firewall obsahuje Firewall s funkcí Stateful Packet Inspection, client privileges, intrusion detection a také NAT
virtuální server 20 nastavitelných pravidel
DMZ podpora DMZ Host Support
DHCP 253 adres

Diskuze (40) Další článek: Druhý servisní balíček pro Windows XP je zde

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,