Adobe stáhla žalobu

Adobe stáhla žalobu a netrvá na souzení Dmitrije Sklyarova, ten bude propuštěn.
"Pronásledování tohoto jedince v tomto konkrétním případě neprospívá žádné zúčastněné straně nebo průmyslu. Adobe však bude nadále chránit svá autorská práva a práva svých zákazníků" uvádí Adobe v oficiálním prohlášení.

To, že Adobe stáhla žalobu ještě automaticky neznamená, že bude Sklyarov propuštěn, je to ale prakticky jisté. Protože pokyn k jeho zatčení dal státní zástupce, také jen ten může dát pokyn k jeho propuštění. Je to ale spíše jen otázka pár dnů.

Sklyarov byl zatčen 16. července po své přednášce na hackerské konferenci DefCon ve chvíli, kdy se chystal na cestu domů. Byl obviněn z porušení DMCA, zákona, který mimo jiné zakazuje šíření programů, které mohou být použity k porušování autorských práv. Problémovým je jeho program Advanced eBook Processor, který převádí elektronické knihy ve formátu eBook od Adobe do formátu PDF, rovněž od Adobe, ovšem bez protikopírovacího zabezpečení.

Okamžitě po zatčení vznikla řada protestů, webových stránek a také proběhlo několik demonstrací, které nabádaly k bojkotu produktů Adobe a prodeji jejích akcií. Z našeho pohled nebyla na nich účast nijak významná, přímo před Adobe protestovalo zhruba 100 demonstrantů, ale pod tímto tlakem se Adobe zlomila a žalobu stáhla.

Neznamená to ale, že by byl DMCA tímto anulován, Adobe prostě ihned po zatčení poznala, že udělala chybu. Nechala zatknout cizince, jehož program je v jeho vlastní zemi zcela legální a jeho firma sice distribuovala produkt i v USA, kde nemůže, ale na žádost Adobe s tím přestala. Je docela možné, že by armáda právníků Adobe ruského programátora v případném procesu zašlapala do země, ale samotnému Adobe by to rozhodně neprospělo ekonomicky ani u veřejnosti.

Diskuze (58) Další článek: AOL koncem léta začne testovat propojení AIM s dalšími

Témata článku: , ,