Adobe Share: 1 GB místa v pěkném Flash kabátu

Prostor pro sdílení souborů nabízí už i Adobe. Vyzkoušejte přehledné Flash rozhraní s náhledy PDF dokumentů a obrázků.

Před několika dny jste si na Živě.cz mohli přečíst článek o tom, jak si z poštovní schránky Gmail vytvořit 6GB virtuální disk. Na internetu však narazíte na desítky serverů, které poskytují gigabajty volného místa pro vaše dokumenty v přehledné webové aplikaci.

Minulý rok nabídla široké veřejnosti jeden gigabajt volného místa zdarma také společnost Adobe pod prostým názvem Share Beta. Podmínky služby jsou poněkud přísné, sdílet můžete pouze kancelářské dokumenty, obrázky, ZIP archivy a Adobe Flash. Zapomeňte na multimédia, spustitelné soubory, ale také TGZ nebo 7Z archivy.

Proč tedy vyzkoušet Adobe Share? Na rozdíl od konkurence nabízí uživateli luxusní ovládání, protože celá webová aplikace používá technologii Adobe Flash. To má hned několik výhod. Gigabajtové úložiště vám bude fungovat v každém prohlížeči, který rozumí Flash. Soubory se zároveň importují na pozadí a vy se tedy můžete během nahrávání věnovat jiné práci. S tímto postupem si běžná webová stránka poradí jen velmi těžko.

Ukázka interaktivního Flash rozhraní Adobe Share

Tip: Pokud přesto hledáte vysokou kapacitu a neomezující pravidla, vyzkoušejte esnips.com s 5 GB volného místa.

Luxusní nahrávání vašich dokumentů

Abyste mohli Adobe Share používat, potřebujete svůj Adobe ID účet. Ten si vytvoříte velmi snadno, stačí zadat elektronickou adresu, která bude sloužit jako přihlašovací jméno, dále civilní jméno, zemi původu a heslo.

Po přihlášení můžete pracovat ve dvou záložkách. „My Home“ slouží k nahrávání souborů na server, přičemž v tomto kroku také nastavíte, s kým chcete data sdílet. Sdílet můžete i veřejně, k dokumentu se pak dostane každý, kdo zná jeho přístupovou webovou adresu.

adobe_over1.jpg  adobe_over2.jpg
Import souborů a prohlížeč s náhledy obrázků a PDF dokumentů

V druhé záložce najdete celkový přehled souborů na vašem účtu. Ty jsou organizovány v kolekcích. Vpravo nahoře máte k dispozici přehled všech souborů, pouze sdílených souborů, dokumenty od jiných uživatelů, soubory, se kterými jste naposledy pracovali a dokumenty Adobe, kde najdete PDF dokument s popisem služby a stručným návodem. V záložce „My Library“ narazíte také na jednoduchý adresář kontaktů.

adobe_users1.jpg  adobe_users2.jpg
Sdílet můžete soubory s uživateli z adresáře i pomocí běžného e-mailu

Sdílení funguje na úrovni elektronické poštovní adresy. Vybraný soubor můžete sdílet s libovolným množstvím uživatelů. Každému pak dorazí do schránky e-mail s webovou adresou, kde příjemce najde dokument a u obrázků a PDF dokumentů také jednoduchý náhled.

adobe_uploading.jpg
Vybrané soubory se nahrávají ve frontě na pozadí

Specialitou Adobe Share je snadné nahrávání více souborů najednou. Na svém počítači si vyberete libovolné množství souborů, potvrdíte vložení na webové úložiště a dále se můžete věnovat práci, jelikož import dat probíhá ve frontě na pozadí celé aplikace. Než se tedy nahraje váš dvacetimegabajtový PDF dokument, můžete vyřídit sdílení fotografií z dovolené nebo si přečíst elektronickou knihu od známého.

adobe_uploaded_imageviewer.jpg  adobe_uploaded_pdfviewer.jpg
Prohlížeč zobrazí obrázky a PDF dokumenty, ve kterých můžete listovat

Widget s obrázkem i PDF čtečkou

Adobe Share zobrazí v seznamu vašich souborů u PDF a obrázků miniaturu. U ostatních souborů počítejte pouze s pěknou ikonou. Webová aplikace je však stále v testovacím provozu a miniatury ostatních dokumentů bude Share podporovat později.

Pokud na PDF dokument nebo obrázek poklepete myší, zobrazí se v integrovaném prohlížeči. Elektronickými knihami můžete listovat podobně jako v běžné PDF čtečce, obrázky zase snadno přiblížíte. U každého dokumentu najdete přístupovou adresu pro sdílení a HTML kód pro Flash widget, který můžete umístit na svou webovou stránku.

adobe_widget.jpg adobe_widget2.jpg
Flash widget se sdíleným souborem na běžné webové stránce

Ideální adept pro Mozilla Prism

Adobe Share vás nenadchne obřím prostorem pro data, naopak si vás získá funkčním a rychlým rozhraním, se kterým můžete rovnocenně pracovat v každém prohlížeči, který si poradí s technologií Adobe Flash.

Pokud oželíte sdílení multimediálních souborů, které podle pravidel nesmíte na úložiště nahrávat, získáte také použitelný prohlížeč PDF dokumentů, na který se dostanete prakticky odkudkoliv.

Adobe Share sice zatím nerozumí RIA technologii Adobe AIR, o které jsme psali v lednu, můžete jej však efektivně spouštět v rychlém miniprohlížeči Mozilla Prism. Ten zobrazí pouze základní okno bez nástrojové lišty a Share tak bude vypadat jako běžná desktopová aplikace. 

Vyzkoušejte Adobe Share Beta

Diskuze (7) Další článek: Duros: nezničitelné UMPC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,